Fejsbuk - umesto perjanice, simbol kraha

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-portal

Cena deonice poznate društvene mreže dostigla je novi minimum potonuvši ispod 20 dolara. Zbog strmoglavog pada osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg više nije na listi 10 najbogatijih ljudi iz sveta visoke tehnologije.

Od izlaska na berzu bogatstvo mu se smanjilo za devet milijardi dolara, i trenutno 'teži' svega 10, 2 milijarde dolara.

Katastrofalni rezultat IPO-a pogodio je i velike berzanske igrače. Tako je švajcarski bankarski div UBS priznao gubitak od 349 miliona franaka u poslovima savetovanja i osiguranja vezanim uz prvu javnu ponudu deonica Fejsbuka.

Velike gubitke svojim ulagačima prisvojila je i fondovska kompanija Fideliti koja je predvidela rasprodaju Fejsbukovih deonica proteklih meseci.

U svom prvom poslovnom izveštaju od izlaska na berzu Fejsbuk je izvestio o rastu prihoda u drugom tromesečju za 32 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,18 milijardi dolara, što je bilo u skladu s očekivanjima analitičara.

Međutim, nije objavio procene daljeg poslovanja, i kako namerava da poveća prihode od oglašavanja. To je unelo dodatnu sumnju među ulagače koji sve manje veruju u mogućnost da kompanija održi visoke stope rasta s obzirom na sve veću usmerenost korisnika na mobilne uređaje.

Podaci koji su došli posle objave poslovnih rezultata potvrdili su opravdanost sumnji. U zadnjem kvartalu Fejsbuku je pala operativna marža, a broj oglasa smanjen je za 2 odsto, uprkos rastu broja korisnika. Negativan trend je naročito naglašen na tržištima poput SAD-a, gde se upotreba pametnih telefona brzo širi.

Ako se takav trend nastavi, cena akcije će neminovno nastaviti silaznom putanjom jer kompanija još uvek ima visoku tržišnu kapitalizaciju od 49 milijardi dolara i odnos cene i zarade dvostruko viši od konkurenata.

Nervozu berzanskih igrača dodatno pojačava činjenica da će se uskoro na tržištu pojaviti deonice 'insajdera' koje su nakon IPO-a bile privremeno 'zamrznute'. Već 15. avgusta za trgovanje će biti oslobođeno 16.300.000 dionica, a u oktobru dolazi novih 249 miliona. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana