Komersant: NBS izgubila nezavisnost

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) koje je u subotu usvojila Skupština Srbije, ta banka je izgubila nezavisnost, ocenjuje moskovski dnevnik Komersant.

U tekstu pod nazivom "Narodna banka zemlje gubi nezavisnost", list piše da izmene zakona "očigledno protivureče normama koje su na snazi u EU".

Dnevnik piše da je srpski parlament pooštrio kontrolu nad NBS, formirajući kontrolni organ, odgovoran za koordinaciju između banke i drugih organa.

- Lišavanje banke nezavisnosti omogućiće indirektno da se subvencionišu budžetski rashodi i zaustavi rast državnog duga, ali mere za borbu protiv recesije protivureče ne samo zahtevima EU u koju Srbija namerava da uđe 2015. godine, već i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od koga rukovodstvo namerava uskoro da zatraži kredite - piše list.

Komersant navodi primer Mađarske i ukazuje da se neuspehom završio njen pokušaj da uvede upravljanje novčanom masom i budžetom.

List podseća da je MMF upozorio srpski parlament da izmene Zakona o NBS predstavlja "značajnu pretnju njenoj nezavisnosti" i dodaje da se sada može očekivati i "zvanična rasprava" između MMF i srpskog rukovodstva o usvojenim izmenama.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana