Pljušte ostavke i u Savetu guvernera NBS

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić obavestili su predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, da podnose neopozivu ostavku na svoje funkcije.

Kako je navedeno u obrazloženju, izmenama i dopunama Zakona o NBS, koje je skupština usvojila 4. avgusta, Narodna banka je, funkcionalno i personalno, postala zavisna od većine u parlamentu, odnosno od Vlade Srbije.

- Usvojenim izmenama i dopunama zakona grubo su prekršeni osnovni međunarodno opšteprihvaćeni principi samostalnosti i nezavisnosti centralne banke od vlade i pojedinačnih interesnih grupa.

- Ocenjujemo da će usvajanje zakona u kratkom roku izazvati pogoršanje položaja Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjivanjem njenog kreditnog rejtinga i povećanjem troškova zaduživanja države, preduzeća i građana.

- Usvajanje ovog zakona će verovatno otežati saradnju sa MMF i usporiti proces evropskih integracija Srbije - navedeno je u tekstu ostavke.

- Očekivana posledica toga je smanjenje priliva, pa čak i odliva kapitala iz Srbije, što u uslovima visokog deficita u tekućem platnom bilansu može u relativno kratkom periodu da dovede do platnobilansne krize i kraha kursa dinara.

- Izmene zakona o NBS stvaraju sistemske mogućnosti za zloupotrebu monetarne politike od strane Vlade, što bi za posledicu moglo da ima trošenje deviznih rezervi i značajno povećanje inflacije.

Izmenama i dopunama zakona o NBS bitno je promenjena funkcija Saveta guvernera NBS tako što je nadzorna funkcija saveta formalno preneta na skupštinu, a suštinski na Vladu Srbije.

- Pri takvim zakonskim rešenjima Savet je, faktički, postao izlišan organ. Rešenja koja su uvedena izmenama i dopunama zakona o NBS nisu saglasna sa našim uverenjima i znanjima o funkcionisanju centralnih banaka.

- Zbog toga podnosimo neopozive ostavke na članstvo u Savetu guvernera Narodne banke Srbije - navedeno je u tekstu ostavke.

Članovi Saveta guvernera NBS su i Nikola Martinović i Kosta Josifidis.

Prethodno je guverner Dejan Šoškić u četvrtak, 2. avgusta podneo neopozivu ostavku na tu funkciju i kao glavni razlog naveo izmene zakona o NBS, a juče je to učinio i viceguverner Bojan Marković. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana