Italijanskim gradovima preti bankrot

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Desetina italijanskih opština na ivici je bankrotstva, pa je u pitanje dovedeno i otvaranje škola posle letnjeg raspusta, tvrde njihovi predstavnici. Među rizičnim gradovima su Napulj, Palermo i Ređo Kalabrija.

Sudbina propalih američkih gradova preti im zbog drastičnih mera štednje italijanske vlade kojima su pritegnute budžetske slavine.

- Situacija postaje gora iz dana u dan - rekao je Gracijano del Rio, predsednik nacionalne asocijacije opštinskih saveta.

Vlada, naime, planira da budžetima opština u ovoj godini smanji 500 miliona evra, a zatim još dodatnu milijardu u 2013. godini, kako bi se ublažio državni dug od oko dva biliona evra. Budžetsko kresanje sledi za 64 od 107 italijanskih pokrajina.

- Sa ovim rezovima nećemo moći da garantujemo početak školske godine - rekao je Đuzepe Kastiljone, predsednik udruženja pokrajinskih vlada.

Pjer Lakoraca, predsednik južne pokrajine Potenca, kaže da ovakvi komentari ”nisu preterivanja”, jer je ”polovina pokrajina u ozbiljnim finansijskim poteškoćama”.

Anamarija Kanćeljeri, ministar unutrašnjih poslova, takođe je potvrdila da se regioni suočavaju sa ”ozbiljnom situacijom”, ali je umirila sumorna predviđanja o bankrotstvu Sicilije.

Gradove na jugu Italije godinama muče loše upravljanje, korupcija, rasipničko korišćenje fondova EU i infiltriranje mafije, komentariše britanski Telegraf.

”Crna lista” gradova, međutim, uključuje i neke na severu zemlje, kao što je Alesandrija u regionu Pijemont.

Ambiciozni plan uštede vlade Maria Montija podrazumeva i smanjenje troškova vladinih službi u naredne tri godine za 26 milijardi evra, dok bi u istom periodu oko deset odsto državnih službenika i 20 odsto šefova državnih agencija mogli da budu otpušteni. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana