Veći porezi za bogate i u Srbiji?

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Poreski sistem u Srbiji odgovara bogatima, jer poreska politika štiti bogate, po čemu nismo izuzetak od ostatka Evrope.

Međutim, stvari počinju da se menjaju, bar tako pokazuju reči premijera Ivice Dačića koji kaže da je i u Srbiji došlo vreme da teret krize podnesu najimućniji.

Ako je suditi prema prijavama za godišnji porez na dohodak, svaki 90. radnik u Srbiji može se smatrati dinarskim milionerom.

Dvadeset hiljada radnika prijavilo je da godišnje zarađuje više od 1.900.000 dinara, a rekorder je beogradski ekonomista koji je prijavio zaradu skoro 100 puta višu od toga.

Nova socijalistička francuska vlada je, na inicijativu predsednika Fransoa Olanda, drastično povećala porez najbogatijim kompanijama i biznismenima, kao deo mera za izlazak iz krize.

Premijer Ivica Dačić smatra da je to moguće i u Srbiji, i ističe da se on, i pored otpora, za to zalaže.

Ekonomisti smatraju da sadašnja poreska politika štiti bogate, i to tako što godišnji porez na dohodak od 10 odsto ne uključuje prihode od kapitala. Porez preduzeća se plaća prema knjigovodstvenoj vrednosti imovine, koja je nerealno niska, a porez na dobit od 10 odsto, zbog olakšica praktično iznosi 6,5 odsto.

Stručnjak za poreski sistem Saša Radulović kaže da se mora napraviti izbalansirana poreska politika i prograsivan sistem, odnosno sistem koji će više oporezovati profit i, posebno, imovinu pravnih lica, a manje oporezivati rad.

Sledeće godine, milioneri će, izvesno je, neke poreze plaćati više. Porez na dobit preduzeća, ali i banaka, biće povećan sa 10 na 15 odsto.

Da li će se primeniti francuski primer ili smisliti drugačiji način punjenja kase, dilema je koja se nalazi pred novom vladom. Ona, međutim, neće imati puno vremena da je reši to pitanje, jer novca za plate i penzije ima još za ovaj mesec, a tu su i dugovi koji dospevaju na naplatu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana