Država ubuduće uzima 15 odsto profita

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Izmena Zakona o poreskom sistemu i poreskoj administraciji, kako sada stoje stvari, predvideće povećanje poreza na dobit preduzeća. Umesto sa deset, firme u "plusu" državi će uzvratiti sa 15 odsto poreza.

Nova pravila će smanjiti i mogućnost izvrdavanja i umanjenja stope. Uspešna firma danas iznos poreza može spretno da umanji kroz humanitarni rad, reklamiranje, sportske aktivnosti, pa i reprezentacije. Najveće umanjenje je kroz investicije.

Privrednici najavljenom povećanju ne mogu da se raduju, ali, kako kažu, važno je da se ispuni čitav paket najavljenih mera. Ako se drugi nameti privredi smanje, onda se veći porez može podneti.

- Povećanje poreza znači manje pogodnosti za investitore, a rado su dolazili zbog stope od deset odsto - smatra Nebojša Atancković, predsednik Unije poslodavaca.

- Mi smo imali najmanji porez na profit i ambijent u kome do profita nismo mogli da dođemo. Ako se država potrudi da obezbedi mogućnost stvaranja dobiti tako što će ukinuti namete raznih institucija i organizacija, onda to povećanje nije toliki problem. Poštenije je platiti veći porez na ono što ste zaradili nego plaćati to što ne možete ni da zaradite. Jer, država ništa ne preduzima protiv dužnika koji ne plaćaju dugove, ili vam uzme daleko više kroz skrivene namete. Znači važan je čitav paket mera koji će pomeriti privredu Srbije u drugom pravcu – kaže on.

Niska poreska stopa poreza na dobit Srbiji je godinama glavni adut privlačenja stranih investitora. Domaći privrednici su ponavljali da to ništa ne znači ako birokratija krije stotine drugih nameta.

I sa stopom od 15 odsto, međutim, bićemo daleko od evropskog proseka. U EU je prosečna stopa 24 odsto. Rekorderi u oporezivanju su Nemci - 38,7 odsto. Sa deset odsto, među članica EU, preduzeća oporezuju samo Kipar i Bugarska. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana