Jorgovanka Tabaković prvi bankar Srbije

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Jorgovanka Tabaković prihvatila je kandidaturu za guvernera Narodne banke Srbije, pošto ju je na tu funkciju predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izjava Tabakovićeve, funkcionera Srpske napredne stranke, da prihvata kandidaturu objavljena je na sajtu parlamenta.

U obrazloženju za kandidaturu Tabakovićeve, predsednik Republike je podsetio da je 2. avgusta Dejan Šoškić podneo neopozivu ostavku na tu funkciju.

- Imajući u vidu da je NBS jedna od najvažnijih institucija Srbije neophodno je po hitnom postupku izabrati novog guvernera kako bi se obezbedio nesmetan rad te institucije i sprečile štetne posledice po rad organa i organizacija u Republici - napisao je predsednik Nikolić.

Prethodno je na sajtu Skupštine Srbije objavljeno je pismo koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću i u kome mu predlaže kandidata za mesto guvernera.

Predsednik parlamenta je zakazao zasedanje Skupštine Srbije o izboru guvernera za danas u 10.00 sati.

Skupština Srbije usvojila je juče većinom glasova izmene i dopune Zakona o NBS, koje pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Poslanici opozicije kritikovali su predložena rešenja uvereni da se "sada donosi zakon za dve konkretne osobe - jednu kojoj se ne zna ime i već se zna da će biti guvernerka, kao i za drugu osobu koja će biti direktor Uprave kojoj se takođe ne zna ime, ali vlađuća većina sigurno zna i sigurno neće biti iz redova bankarskih stručnjaka".

Podsetili su na predlog koji su uputili da guverner ne može imati funkciju u političkoj stranci najmanje godinu dana pre izbora na tu funkciju i ocenili da vladajuća većina "želi da napravi partijsku NBS jedne stranke ili više stranaka".

U međuvremenu dosadašnji guverner NBS Dejan Šoškić podneo je neopozivu ostavku, a kao glavni razlog naveo je da predložene izmene i dopune Zakona o NBS bitno narušavaju, prema njegovom mišljenju, nezavisnost centralne banke.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana