EUR 117,58 USD 98,96 CHF 108,88

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 07.08.20. :: 117.5825 rsd

FT: Šoškić iskočio pre nego što je gurnut iz voza

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Nova vlada Srbije je "pod naletom osuda" iz inostranstva posle ostavke guvernera Narodne banke Dejana Šoškića, piše Fajnenšl tajms i podseća da je Šoškić "četvrti šef te institucije posle pada Slobodana Miloševića koji je bio prinuđen da ode pre kraja svog mandata".

FT i agencija Blumberg ukazuju da je prvi rezultat toga novi pad dinara na rekordno nisku vrednost, u situaciji kad "izgledi da Srbija dobije novi zajam iz inostranstva postaju sve bleđi".

Fajnenšl tajms piše da je Šoškić dao ostavku "pod političkim pritiskom", nadajući se da će to zaustaviti usvajanje novog zakona o Narodnoj banci za koji EU i Medjunarodni monetarni fond veruju da bi mogao ozbiljno da ugrozi nezavisnost te institucije.

- Šoškić je verovatno iskočio iz voza pre no što je iz njega gurnut - ocenjuje britanski list i piše da je novi premijer Ivica Dačić "jasno stavio do znanja da se protivi čvrstoj monetarnoj politici, koju je vodio guverner, i da je protekih nedelja pretio da će ga smeniti".

Svetski ekonomski analitičari, kako piše Fajnenšl tajms, dele zabrinutost MMF-a i Evropske unije povodom promena u NBS.

- Jasno je bilo da će Šoškić biti uklonjen i jasno je da centralna banka nije uistinu nezavisna - ocenio je Endrju Roberts, direktor konsultantske kuće Istern juropijen ikonomiks i dodao da nacrt zakona omogućava da se značajne devizne rezerve zemlje koriste za finansiranje državnih rashoda "što nosi rizik više inflacije i još slabijeg dinara".

Međutim, kako Roberts ukazuje, Šoškićev odlazak s mesta guvernera Narodne banke predstavlja "poslovično - tačnije politički - običnu stvar" u regionu bivše Jugoslavije gde je "anomalija da guverneri centralnih banaka ostaju na funkciji do kraja mandata".

List ukazuje da je Šoškić četvrti guverner Narodne banke Srbije posle 2000. koji je prinuđen da ode prevremeno, "a i on sam duguje svoju funkciju takvom manevru".

Ministar finansija Mlađan Dinkić tvrdi da je "u svakodnevnom kontaktu sa MMF-om i EU", kako bi ih ubedio da su planirane izmene "na mestu", piše Blumberg i prenosi reči Jorgovanke Tabaković, visoke zvaničnice Srpske napredne stranke, da je ta stranka odustala od prvobitnog predloga da se NBS prinudi na finansiranje države kupovinom vladinih računa i obveznica na sekundarnom tržištu. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana