Privatni izvršitelji mogu da vam oduzmu i platu i nameštaj

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, S media

Ukoliko dugujete Srbijagasu, Infostanu, Parking servisu ili bilo kom mobilnom operateru, privatni sudski izvršitelji mogu da vam stave administrativnu zabranu na platu ili da rasprodaju stvari iz kuće. Bez sudske presude i bez upozorenja!

Skoro tri miliona građana Srbije, polovina od ukupnog broja stanovnika, zbog dugova se nalazi na sudu. Uglavnom je reč o neplaćenim računima za struju, grejanje, komunalije, parking, telefon...

Međutim, otkako je Ministarstvo pravde prenelo ovlašćenja na privatne izvršitelje, više nećete morati da idete na sud. Privatni izvršitelji mogu da vam banu na vrata, i da vas bez sudske presude ostave bez dve trećine plate, da vam zaplene imovinu, pa čak i krov nad glavom ako ste veliki dužnik!

Redovno izmirivanje obaveza u Srbiji je na nivou statističke greške. Sa prosečnom zaradom od 340 evra, prema podatku koji je novi premijer izneo u ekspozeu, stopom nezaposlenosti od oko 25 procenata, ogromna većina građana ne može da se vrati u kolosek i pokrije sve režije.

Kako bi disciplinovala neredovne platiše, država je uvela privatne profesionalne izvršitelje, koji su krenuli u akciju i već poslali po koju ‘čestitku’ na adrese ‘neodgovornih’ građana. U nameri da naplata dugovanja bude što jednostavnija i brža, Ministarstvo pravde je pojednostavilo proceduru izvršenja.

- Izvršitelj može da postupi po presudi nadležnog suda ili na osnovu verodostojne isprave - neplaćenog računa za struju, telefon, komunalije - kaže Branislav Stević iz Ministarstva pravde.

Predsednik Komore privatnih izvršitelja Mihailo Dragović kaže da su prve predloge za izvršenje dobili od Telekoma, Telenora i Srbijagasa. Na jesen, na red dolaze Infostan i Parking servis.

Kada bi trebalo da se zabrinete?

Ako imate barem jedan račun koji niste platili do isteka roka naznačenog na priznanici. Najniže dugovanje koje je dospelo za naplatu je oko 4.000 dinara, kaže Dragović.

Poverioci se, očito, još ne usuđuju da preko privatnih izvršitelja pokušaju da naplate dugovanja od nekoliko stotina hiljada, pa i više miliona dinara, a takvih dužnika u Srbiji ima mnogo.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana