Gas će plaćati i oni koji ga ne koriste

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Tamo gde se ne vodi ekonomska politika već mere socijalne demagogije tu dugove za gas moraju da otplaćuju i oni što su se grejali na drva, ugalj i struju ili se uopšte nisu grejali. 

Nažalost to se dešava u Srbiji i to godinama, a sada se samo bližimo kulminaciji s obzirom da su dugovi za gas i struju dogurali do astronomskih razmera.

O čemu se radi i koće ceh za to platiti pokazuje i izjava ministra Mlađana Dinkića koji je naveo da je kompanija Srbijagas u velikom manjku, zbog razlike u ceni gasa. Zbog toga je za četiri godine nakupljen minus od milijardu evra, koji će postati javni dug države.

Iako se iz samog Srbijagasa već nekoliko godina insitira na povećanju cena gasa to jest na usklađivanju s cenama po kojima nama ovaj energent stiže iz Rusija, vlada nije uradila ništa opipljivo, a dugovi su rasli.

I generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nekoliko puta je ponavljao da je gas trenutno 30 odsto jeftiniji nego što bi trebalo da bude. Zašto gas uprkos energetskom sporazumu s Rusijom nije jeftiniji za potrošače u Srbiji nego što jeste to je opet sasvim druga priča.

Sve u svemu milijardu evra koje je neko potrošio a nije platio koliko je trebalo zbog politike socijalne demagodije, prećiće u javni dug i plaćaće ga svi građani ove drža pa i oni što su se grejali na ugalj i drva. Da stvar bude još gora, pošto mi sadašnji para nemamo, taj javni dug će ostati našoj deci- ni krivoj ni dužnoj. Ukratko, vlade odlaze - dugovi ostaju.

Gas je najbolji pokazatelj jer ga uvozimo pa nema vrdanja dok je struja za naše političare već više od dve decenije "alajbegova slama" i s njom ceo elektroenergetski sistem. Cene su u dinarima, struja je naša pa možemo kako hoćemo.

Elem, potrošači struje u Srbiji duguju Elektroprivredi Srbije oko 92 milijarde dinara, saopšteno je u EPS-u. A to je skoro 900 miliona evra. Od toga građani, zaključno sa 1. julom, duguju za električnu energiju 47 milijardi, a privreda 45 milijardi dinara.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković izjavio je sredinom juna da struja u naredne dve do tri godine mora znatno da poskupi, i do 80 odsto. On je objasnio da to mora da se dogodi da bi Srbija i dalje imala dovoljno najjeftinije električne energije u Evropi.

Marković je dodao i da oni koji u Srbiji ne plaćaju struju najčešće nisu sirotinja, a da krađa električne energije umanjuje prihode EPS-a za oko 65 miliona evra godišnje, što je između dva i tri odsto od ukupne proizvodnje struje.

Dug za struju verovano neće postati javni jer se elektrika ne uvozi, a biće rešen ili otpisom ili će ga inflacija pojesti ili... 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana