Više akcize, manje vozila na pumpama

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press, Tanjug

Povećanje akciza na naftne derivate direktno bi uticalo na rast cene goriva u Srbiji i ta mera bi pored "udara" na budžet stanovništva, doprinela smanjenju konkurentnosti domaće privrede, padu prometa goriva i rastu cena prevoza, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS)

Pad prometa goriva u Srbiji u ovoj godini već je manji za oko 10 odsto nego prošle godine, navodi se u saopštenju.

Povećanje akciza na gorivo bi, s obzirom na učešće tog energenta u strukturi cene mnogih drugih proizvoda, u određenoj srazmeri uticalo i na poskupljenje tih proizvoda, a pre svega bi porasli troškovi svih vrsta drumskog prevoza, navodi se u saopštenju.

Akcize na motorna goriva su stabilan izvor budžetskih prihoda u svim zemljama Evrope, ali se nivo državnog zahvatanja veoma oprezno određuje, jer neposredno utiče na životni standard i ekonomiju zemlje, smatra UNKS i navodi da u trenutnim okolnostima ima znatno više argumenata koji ne idu u prilog povećanju akciza na gorivo u Srbiji.

Akcize na gorivo u Srbiji su sada iznad prosečne vrednosti akciza u susednim zemljama i eventualno povećanje državnog zahvatanja u ceni goriva, smanjilo bi regionalnu konkurentnost benzinskih stanica u Srbiji.

Samim tim bi putni pravci kroz našu zemlju postali manje atraktivni, odnosno na duže staze to bi dovelo, možda i do trajnog preusmeravanja tranzita na druge pravce, ističu u tom udruženju.

Akciza na motorni benzin u Srbiji iznosi 0,40 evra po litru, najniža je u Makedoniji 0,29 i BIH 0,30 evra po litru, a najviša u Holandiji 0,73, u Italiji 0,70 i u Velikoj Britaniji 0,67 evra po litru.

Akciza na dizel u Srbiji je 0,30 evra po litru i niža je u Makedoniji 0,17, Hrvatskoj 0,27 i BIH 0,28 evra za litar, a najviša je u Velikoj Britaniji 0,67, Italiji 0,59 i Švedskoj 0,55 evra po litru. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana