Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Država akcizama poskupljuje gorivo i cigarete

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Blic

Povećanje akciza na naftne derivate i cigarete verovatno će dovesti do viših cena tih proizvoda. Koliko će te cene biti, zasada niko ne zna da kaže.

Prema analizama, cigarete bi mogle da poskupe za još 20 odsto a da to ne prouzrokuje veći šverc, piše Blic. Međutim, ukoliko bi se povećale akcize na gorivo, to bi već dovelo do velike pojave šverca.

Mlađan Dinkić je nedavno najavio da postoji prostor za povećanje akciza u duvanskoj i naftnoj industriji, i to na način da "povećanje ne napravi distorziju cena u odnosu na region".

To znači da akcize treba da budu podešene tako da konačne cena cigareta i goriva ne budu drastično više nego one u regionu.

U suprotnom, mnogi građani bi prelazili preko granice, kupavali duvan i pravili rezerve u zemljama u regonu.

Osim na cigarete i gorivo, akcize se zaračunavaju i na alkohol i kafu, ali cene pića u Srbiji skoro su na nivou evropskih, tako da prostora za povećanje nema.

Sa druge strane akcize na kafu su suviše mali prihod da bi se povećale. Duvanske kompanije pak smatraju da ima malo prostora za bilo kakvo povećanje akciza.

Akcize na cigarete su od početka godinedva puta porasle, a cigarete su krajem jula poskupele 10 do 20 dinara.

I pored novih povećanja, početkom naredne godine akciza će biti veća za oko šest dinara. A troškovi proizvođača su dva do tri puta veći u odnosu na taj iznos, pa se veruje da će paklice cigareta bar za toliko poskupeti. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana