Oland francuske bogataše udara po džepu

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Manjak u budžetu Francuske puniće se većim porezima za bogate, a ne smanjenjem izdataka za siromašne, odlučio francuski predsednik Fransoa Oland.

Njegova odluka podrazumeva da svaka firma koja deli dividende i bonuse neće moći da otpusti nijednog radnika. Opozicija negoduje.

Sa predsednikom Fransoa Olandom na čelu, Francuska je i definitivno promenila politički kurs. Donji dom parlamenta usvojio je mere nezamislive u prethodnoj desničarskoj Vladi Nikole Sarkozija.

Fiskalna reforma socijalista podrazumeva smanjenje javne potrošnje i mere štednje, ali ne one koje najviše pogađaju običan svet. Sasvim suprotno, Olandovi porezi udaraju na bogatstvo i krupan biznis.

Fransoa Oland je, kao prvu meru štednje, sopstvenu platu umanjio 30 procenata. Zatim je, odredivši borbu protiv nezaposlenosti za prioritet socijalističke vlade, poručio da će breme krize morati da podnesu najimućniji.

Ministar socijalne ekonomije Benoa Amon kaže da će najbogatije kompanije i pojedinci plaćati veće poreze.

- Dok su oni poslednjih deset godina punili svoje džepove, srednja i niža klasa trpele su otpuštanja i smanjenje plata - rekao je ministar Amon.

Druga privreda evrozone ima zadatak da ovogodišnji deficit svede na 4,5 odsto i istovremeno uštedi sedam milijardi evra. To se neće, kao do sada, odvijati na račun porasta broja nezaposlenih kojih je najviše od 1999. godine, oko tri miliona.

Pred francuskim tajkunima su sada dva izbora, jedni bežeći od "reketiranja", kako nazivaju Olandove mere, pakuju kofere i prelaze Lamanš.

Ipak, u Francuskoj je više bogataša koji odlazak iz zemlje smatraju nepatriotskim činom. Koliko cene domaći kvalitet života pokazuje i otvoreno pismo 16 superbogatih koji su tražili da plaćaju više kako bi pomogli državi u teškim vremenima. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana