Evropa nema izbora, pali štamparije evra?

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Štampanje evra i njegovo ubrizgavanje bez povlačenja već prisutnog na tržištu, može se očekivati u roku od mesec dana.

Do tada predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi mora da slomi otpor nemačke centralne banke, koja se tom scenariju oštro protivi.

Evropska centralna banka preplaviće tržišta novcem, ali hoće li to dugoročno biti dobro, tek ćemo videti, kaže finansijski stručnjak Fidel Helmer, a prenose regionalni mediji. On je dodao da to može voditi i do rasta inflacije.

Dragi je prošle nedelje izjavio da je spreman da učini sve kako bi spasio evro.

Do sada je Evropska centralna banka smanjila ključnu kamatnu stopu na rekordno nizak nivo od 0.75%, kupila oko 211 milijardi evra obveznica od problematičnih članica evrozone, snizila kriterijume za jamstva povraćaja duga svojih dužnika te kreditirala banke evrozone s bilion evra.

Mario Dragi je sateran u ugao. Na njega se sada gleda kao na spasitelja cele evrozone jer politički igrači ne reaguju onako brzo kako tržišta žele. Monetarna akcija vidi se kao najbrži način sprečavanja kolapsa, poručio je ekonomski analitičar Majkl Gajed.

Više naznaka o idućim potezima Evropske centralne banke biće u četvrtak, kada se održava njen mesečni sastanak. Sve analize upućuju na to da će septembar biti mesec eskalacije krize.

Ekonomski pokazatelji članica evrozone sve su lošiji, a izvor dodatnog pritiska mogla bi postati i Nemačka gde će 12. septembra ustavni sud odlučiti da li je zakonito da ta zemlja stabilizacijskim mehanizmima evrozone trajno novčano pomaže finansijski problematičnim članicama. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana