Dolazi Lidl da nam obori cene hrane

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Srbija bi sledeće godine trebalo da dobije supermarkete nemačkog diskontnog trgovinskog lanca Lidl, najavila je sekretar Udruženja Privredne komore Srbije (PKS) Gordana Hašimbegović, istakavši da u našoj zemlji, za sada, ne posluje nijedan trgovac tog tipa.

Dolazak diskontera osnažilo bi konkurenciju među trgovcima i ponudu robe po nižim cenama, što je značajno zbog potrošača, a dobro je i da je Srbija prepoznata kao zemlja povoljna za investiranje, istakla je Hašimbegović.

Kako je objasnila, diskonteri nude kupcima ograničen asortiman kvalitetnih proizvoda po povoljnijim cenama, nižim od onih koje se nude u uobičajenim prodavnicama.

Najznačajniji deo proizvoda čine robne marke diskontera, i na taj način osvajaju tržišni segment potrošača slabije kupovne moći, uglavnom imaju veoma krutu politiku asortimana i ograničavaju se samo na artikle koji se brzo obrću.

Manji opseg asortimana značajno smanjuje troškove logistike i administracije u prodavnicama, što utiče na cenu i zadovoljstvo potrošača.

U Srbiji za sada najveće tržišno učešće imaju tri trgovinska lanca - Delez Srbija, Merkator-S i Idea, a slede Dis, Univerexport, Metro keš end keri. Pored velikih trgovaca, u Srbiji posluje između 30.000 i 50.000 samostalnih trgovinskih radnji. 

U toj privrednoj grani zaposleno je blizu 200.000 radnika od kojih u malim trgovinama radi više od 140.000 ljudi.

Inače, Lidl je u Srbiji kupio zemljište u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, a u pregovorima su sa lokalnom samoupravom i u Valjevu kod Krušika. Izgradnja i otvaranje supermarketa trebalo bi da bude u 2013, a svi objekti će biti veličine oko 2.000 metara kvadratnih, naglasila je Hašimbegović.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana