Gasprom - moć počiva na monopolu

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Iako je pre mesec dana predsednik Gasproma Aleksej Miler obelodanio da je taj ruski gigant već drugu godinu zaredom svetski lider po čistom profitu, tek kad je američki časopis za poslovne ljude Forbs to objavio, to je postala svetska vest.

U međuvremenu, je u Rusiji objavljeno više polemičkih tekstova, jer se neki sa svetskim rekorderom ponose ali je dosta i onih koji kritikuju njegovo rukovodstvo zbog velike ”galantnosti na tuđi račun”. Većinski vlasnik Gasproma je država.

Ruska kompanija je 2011. ostvarila profit od 44,46 milijardi dolara. Promet kompanije je porastao 23 posto u odnosu na 2010.

Zbog čega rukovodstvo Gasproma ljuti svoje građane? Pre svega zato što je od 1. jula cena gasa u Rusiji za građane porasla 15 posto.

Drugi razlog je što su u Gaspromu najavili da će isplatiti i rekordne dividende. Kako su pisali moskovski listovi predsednik saveta direktora Gasproma Viktor Zubkov, bivši vicepremijer i prijatelj predsednika Putina, dobiće oko 600.000 dolara dividendi. Koliko će dobiti Aleksej Miler i menadžeri tek će se videti. Dividende će ove godine biti 2,4 puta više nego lane.

Od ukupne potrošnje gasa u Evropi 27 posto ”plavog goriva”stiže iz Rusije, pa su u Gaspromu odlučili da u naredne tri sezone budu sponzor Lige šampiona UEFA. Kolika će to suma biti znaće 15 avgusta. Gasprom je sponzor nekoliko nemačkih klubova, a kod nas Crvene zvezde.

Bez obzira na kritike, činjenica je da se od prodaje gasa i nafte puni veliki deo budžeta. Tačno je i to da se preko ”firmi ćerki” iz Gasproma troši veliki deo novca. Kremlj već godinama ima kontrolu glavnih moskovskih TV kanala, radiostanica i listova, upravo preko Gasprom medija.

Gasprom je ruski monopolista, najveći ruski izvoznik i najverovatnije će tako dugo ostati. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana