Promena libora zbog afera i lažiranja kamata

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Ministarstvo finansija Velike Britanije će predstaviti nekoliko varijanti reformisanja metode za utvrđivanje kamata na tržištu međubankarskog kreditiranja.

Reformu će sprovoditi Uprava za finansijske usluge (FSA) sa Martinom Vitlijem na čelu, pišu mediji.

Izmene će biti znatne, s obzirom da se predviđa da kamatne stope budu utvrđivane na osnovu zaključenih sporazuma, da postoji mogućnost korišćenja alternativnih kamatnih stopa i da manipulisanje kamatnim stopama podleže krivičnom kažnjavanju.

Sprovođenje reforme će nadgledati Uprava za poslovnu etiku u finansijskom sektoru (FCA), jedno od dva tela koja će od 2013. zameniti Upravu za kontrolu i nadzor finansijskog sektora Velike Britanije.

Za sada je samo britanska banka Barkliz kažnjena zbog mahinacija sa Liborom i u okviru sporazuma s regulatorima mora da plati 453 miliona dolara, dok su njen izvršni direktor Robert Dajmond i operativni direktor Džeri del Misije morali da podnesu ostavke.

Jedna od najpoznatijih kamatnih stopa tromesečni dolarski Libor koristi se za određivanje kamata na finansijske usluge ukupne vrednosti od 350 biliona dolara.

Skandal s nameštanjem međubankarskih kamatnih stopa nije ograničen samo na Londonsku međubankarsku kamatnu stopu Libor, već se kreditne organizacije sumnjiče i za manipulisanje ključnom kamatnom stopom mđubankarskog kreditiranja u evrozoni Evroliborom. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana