Zvanični kurs Evra za dan 30.09.20. :: 117.5803 rsd

Koliko poskupi roba na putu do kupca

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Da li hrana u Srbiji, koja "pojede" čitave mesečne primanja brojnih domaćinstava, mora da bude toliko skupa? Na cene, nažalost, ne utiču samo opravdani razlozi.

Dok dođe do kupca, namirnica promeni "šest ruku", a svaka uzima "deo kolača". A nestabilno ekonomsko tržište, kakvo je u našoj zemlji, ide naruku i špekulantima, koji lako nađu način da zarade. Ceh, kao i uvek, plaćaju potrošači.

Udarce "oluje" poskupljenja hrane, međutim, ne moraju uvek da trpi samo kupci. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja agencije AT Kerni, prema kome postoje dva najčešće načina da se reaguje na povećanje cena robe - ili primiti udarac ili preneti dalje povećanja cena do prodavca i na kraju potrošača.

- Nijedna od ovih opcija ne obećava - kaže Zlatko Bazianec, direktor u ovoj agenciji.

- Ukoliko primite udarac, marže padaju, a ako prenesete povećanje na potrošača, pada prodaja. Ovo istraživanje je pokazalo da bi trebalo pronaći direktan izvoz snabdevanja i jeftinije dobavljače. Kada smo na izvoru robe, manje smo osetljivi na uticaj velikih trgovaca poljoprivrednih prooizvoda.

Jedan od saveta proizvođačima je da promene veličinu paketa, a ne visinu cene. Tako su u Americi pojedini proizvođači pokušali da zaobiđu poskupljenja, a isti recept koriste i srpski konditori.

Čokolade su sa standardnih sto grama "pale" najpre na 90, a ubrzo i na 80 grama. Razlike u pakovanju nije bilo, što su potrošači kasnije kritikovali jer se kupac dovodi u zabludu. Ipak, na rafu se cena nije menjala.

- Proizvođačima bi bilo pametno da preinače ponudu proizvoda, jer oni sa siromašnim asortimanom prvi "padaju" na promenjivom tržištu - kaže Bazianec.

- Treba razdvojiti i smanjiti prateće troškove. Sirovi materijali čine samo deo ukupnog troška, dok transport, konverzija i opšti režijski troškovi čine značajan deo. I fiksne cene u ugovorima trgovaca sa proizvođačima hrane i pića su kontraproduktivni. Trgovci u maloprodaji će se ponašati više kao restorani, uz stalno menjanje visine cene koje odražavaju promene u određivanju cena. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana