Grčka ostaje potpuno bez keš novca

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Grčkoj, koja je sve bliža bankrotu, ponestaje gotovine dok čeka isplatu sledeće tranše međunarodne pomoći, kaže zamenik ministra finansija te zemlje Hristos Staikuras, poručivši da je finansijska pozicija Grčke alarmantna.

Evropski partneri Atine su u više navrata obećali da će sredstva biti isplaćena u avgustu, kada Grčkoj na naplatu dospevaju obveznice vredne 3,2 milijarde evra, ali detalji finansiranja još nisu objavljeni.

Bez tog novca, Grčka će ostati bez sredstava za plaćanje svakodnevnih javnih troškova, od plata za policiju i druge radnike javnog sektora, do penzija i socijalnih beneficija.

Država je u potpunosti zavisna od pomoći evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji su poslednjih nedelja povećali pritisak na Atinu time što su naveli da dalja pomoć neće biti isplaćena dok ne bude završena procena sprovođenja reformi u Grčkoj.

- Rezerve gotovine skoro su na nuli. Rizično je govoriti o tome koliko će potrajati, budući da to uvek zavisi od budžetskih prihoda i rashoda - rekao je Staikuras.

- Međutim, mi smo nesumnjivo na ivici, nismo primili tranšu pomoći koju je trebalo da primimo i imamo obveznice koje dospevaju na naplatu 20. avgusta - poručio je on.

Atina je u nekoliko navrata ranije za dlaku izbegla bankrot, budući da je vlada uspevala da odloži neka plaćanja i izdaje obveznice dok ne stigne sledeća tranša pomoći.

Završetak procene napretka Grčke u sprovođenju reformi, zahtevanih u zamenu za pomoć, ne očekuje se pre septembra, a inspektori EU i MMF-a trenutno su u Atini.

Da neizvesnost bude veća, grčki politički lideri spore se oko 11,5 milijardi evra teške štednje, koju treba ostvariti da bi se udovoljilo međunarodnim kreditorima.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana