Akcionari Agrobanke traže nazad 70 mil. evra

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Akcionari Agrobanke iz EU, kojima je u stečajnom postupku te banke oduzeta imovina u vrednosti većoj od 70 miliona evra, saopštili su da od nove Vlade Srbije očekuju da im ta imovina bude vraćena u što kraćem roku. 

- Kako je već utvrđeno, imovina je oduzeta nelegalnim i nelogičnim postupcima od strane Narodne banke Srbije i Republike Srbije, kao najvećeg pojedinačnog akcionara banke, i upravo zbog toga akcionari očekuju snažan angažman nove Vlade kako bi se što pre rešila situacija koja utiče na celokupan finansijski sistem Srbije - piše u saopštenju.

- Akcionari su u kapital banke uložili putem tri velike dokapitalizacije, sa ukupnim efektom oko 130 miliona evra, i na taj način, petostrukim povećanjem kapitala, banku učinili solventnom.

- Poslednja dokapitalizacija Agrobanke smatra se praktično poslednjom dokapitalizacijom na srpskom tržištu kapitala , što je samo po sebi vrlo značajno.

Na dokapitalizaciju akcionari su odlučili poznavajući Sporazum o zaštiti stranih ulaganja, koji predstavlja pravni okvir za sva investiranja na tržište Srbije. Potpisnik i garant Sporazuma je upravo država, tako da akcionari nisu imali razloga sumnjati u njegovo poštivanje.

- Međutim, događaji koji su usledili pokazali su upravo suprotno te je nizom postupaka NBS stvorio uslove za oduzimanja imovine akcionarima iz EU, prethodno obezvređujući njihovu imovinu oduzimanjem dozvole za rad banci i na kraju njen stečaj, što je argumentovano dokazano više puta.

Prema rečima stranih akcionara, zbog eksproprijacije imovine ulagača Agrobanke iz EU, poruka koja je upućena međunarodnim i evropskim institucijama iz Srbije je zabrinjavajuća, tako da danas Agrobanka, u širim okvirima, predstavlja eklatantan primer zloupotrebe vlasti i položaja države na štetu privatne svojine.

Ako se prve izjave čelnika Vlade Srbije vezane za pošteno funkcionisanje finansijskog sistema odnose i na slučaj Agrobanke, akcionari Agrobanke iz EU to najglasnije pozdravljaju.

- Međunarodne i evropske finansijske institucije, kao što je MMF, Svetska banka, EIB, EBRD, OECD i ostale, upoznate su sa grubim kršenjem svih pravnih normi, ne funkcionisanjem pravne države te lošom poslovnoj praksom institucija Srbije u slučaju Agrobanke.

- To stvara ambijent nepoverenja za ulagače u srpsku privredu, što će se odraziti na njen put integracije u EU, kao i na ukupno ekonomsko stanje države, koja u ovom trenutku treba što veći priliv stranih investicija kako bi se smanjio najveći budžetski deficit do sada zabeležen - dodaju akcionari.

- Nova Vlada Srbije ima istorijsku priliku da u narednom periodu svojim delovanjem demantuje nepouzdanost i rizičnost ulaganja u Srbiju - zaključuje se u saopštenju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana