Dinkić: Nema otpuštanja zbog krize

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da neće biti otpuštanja dok traje ekonomska kriza. Međutim, Dinkić je ukazao i na to da plate sigurno neće moći da rastu brže nego u privatnom sektoru.

Prema njegovim rečima, poreska politika će obuhvatiti povećanje akciza na naftne derivate i duvan, dok PDV na hranu sigurno neće biti povećan.

Objašnjavajući program fiskalne konsolidacije, Dinkić je naveo da to podrazumeva najpre smanjenje svih nepotrebnih rashoda i birokratije, zatim poresku reformu i ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta.

- I treće, analizu plata u javnom sektoru i pre svega usklađivanja primanja u agencijama sa platama u ostalim državnim organima - rekao je on.

 - Razmotrićemo i rad svih agencija, naročito onih koje su bile van kontrole Ministarstva finansija, a koje su privredi naplaćivale razne takse i namete. Na primer, to je slučaj sa Agencijom za zaštitu životne sredine, zatim Fondom za zaštitu životne sredine, Agencijom za hemikalije, koji će biti preseljeni u Direkciju za zaštitu životne sredine. Naknada za zagađivanje životne sredine biće preimenovana u opšti porez koji će činiti prihod budžeta republike, a što sada nije slučaj - ukazuje Mlađan Dinkić. 

Druga radna grupa biće nadležna za poresku reformu i modernizaciju Poreske uprave. Njen glavni zadatak biće „da sredi haos u visini plata za isti posao u državnim organima”. Dešavalo se da određeni direktori agencija zarađuju i nekoliko stotina hiljada dinara mesečno, a da razlike u zaradama budu i među vozačima u agencijama i ministarstvima i do tri puta. 

- U septembru ćemo doneti zakon po kome ćemo videti koja je maksimalna plata u javnom sektoru. Nema smisla da direktor neke agencije ima višestruko veću zaradu od direktora Carine ili Poreske uprave. Red mora da se napravi. Tako ćemo napraviti uštede u budžetu - ističe Dinkić.

Na pitanje da li će biti povećanja PDV-a, Dinkić je kazao da je "to poslednja stvar o kojoj ćemo razmišljati kada iscrpimo sve mogućnosti na rashodnoj strani". 

Dinkić je naveo da će tek nakon smanjenja budžetskog deficita biti moguće isplaćivanje plata bez zaduživanja, dodajući da je prethodno Ministarstvo finansija napravilo deficit od sedam odsto i faktički je isplaćivalo deo plata i penzija iz zaduživanja.

On je najavio i da će sledeće godine budžetski deficit biti "značajno manji, a plan je da ga spustimo ispod tri odsto u 2014. godini".

Provera rada zaposlenih

Samo će ministri i državni sekretari, kao i članovi nadzornih odbora javnih preduzeća, moći da budu članovi političkih partija, izričit je ministar. Dinkić najavljuje proveru rada svih politički postavljenih kadrova u ministarstvu finansija u poslednje četiri godine.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana