Nova vlast menja zakon da ukloni Šoškića

Objavljeno: 31.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Vladajuća koalicija uskoro će pripremiti tekst izmena Zakona o NBS, kako bi se promenio čelni čovek ove institucije. Prema aktuelnim propisima, aktuelni guverner Dejan Šoškić praktično je nesmenjiv, odnosno procedura za njegovo razrešenje je komplikovana, „zaštićena“ od političkih uticaja i praktično je u rukama petočlanog Saveta Centralne banke.

Prema odredbama zakona, guverner je smenjiv samo ako počini veoma teške „grehe“. O nestručnom i nesavesnom obavljanju funkcije, odluku donosi Savet, potvrđuje je skupštinski Odbor za finansije, pa tek onda parlament većinom razrešava guvernera i postavlja novog.

Član Saveta Milojko Arsić kaže da ima najava da će doći do promene Zakona o NBS, ali da bi smena guvernera bila problematična sa stanovišta Ustava, koji garantuje nezavisnost ove institucije.

- To je u suprotnosti i sa međunarodnom praksom, jer je u većini zemalja mandat guvernera odvojen od roka trajanja vlade. Ukoliko ova vlast to ipak učini, pokazaće da je Centralna banka samo servis vlasti. Savet se svakog kvartala izjašnjavao o radu NBS, i svi izveštaji su pozitivno ocenjeni. Ne vidimo nijedan razlog za odlazak Šoškića - kaže on.

Od Jurija Bajeca, savetnika bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, čuli smo da bi trebalo pronaći valjane argumente da je on narušio ciljeve NBS.

- Vlast se menja, ali bi državne institucije trebalo da nastave da funkcionišu. Odbor za finansije je pre desetak dana dobio izveštaj NBS, i koliko sam video, tamo je sve u redu. Ali, videćemo kako će sve to biti politički ocenjeno - kaže nam Momo Čolaković (PUPS), član Odbora.

Javnost je licitirala imenom Jorgovanke Tabaković, potpredsednikom SNS, kao najozbiljnijim pretendentom za najvažniju finansisjku funkciju u zemlji. Ona se do sada nije izjašnjavala. Međutim, njen partijski šef Aleksandar Vučić praktično je potvrdio namere nove vlade:

- Skupština će odlučiti da li će Tabakovićeva biti novi guverner.

Bojan Đurić, iz LDP, Član Odbora za finansije, kaže za „Novosti“ da ono što je DS učinila tihom smenom Radovana Jelašića, sada nova vlast radi glasnim teranjem Šoškića.

4 GREHA ZA SMENU

Po članu 28. Zakona, guverner može biti razrešen:

* ako je pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv privrede, ili na kaznu zatvora dužu od šest meseci

* ako se utvrdi da je, zbog nestručnog i nesavesnog obavljanja funkcije i propusta u donošenju i izvršavanju odluka narušio ciljeve NBS

* ako je zbog zdravstvenog stanja izgubio radnu sposobnost

* ako ne dostavi ili dostavi lažnu izjavu o posedovanju akcija u bankama, osiguravajućim društvima, lizing kućama... 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana