Grci opraštaju dugove, Grčka ne

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Može li Grčka da se reši svog ogromnog dužničkog tereta, glavnog uzroka krize kroz koju prolazi, a da ne bankrotira? Većina ljudi bi taj poduhvat nazvala herkulovskim zadatkom, koji ima male šanse za uspeh.

Petros Nomikos, međutim, nije jedan od njih. Nomikos, naslednik grčkih brodovlasnika, formirao je neprofitnu organizaciju pod nazivom "Grčka bez duga" (GDF, www.greecedebtfree.org), koja predstavlja mehanizam putem kog Grci i ljubitelji Grčke mogu toj zemlji da pomognu na sasvim nov način.

Cilj organizacije je da na sekundarnom tržištu pribavi obveznice zvanične Atine u što većem obimu, budući da se one tamo prodaju značajno ispod njihove nominalne cene, da bi zatim, kao vlasnik tih obveznica, iste otpisala, smanjujući javni dug Grčke.

Pojedinci i preduzeća preko sajta organizacije mogu da uplate dobrovoljne priloge, kojima GDP kupuje grčke dužničke hartije na sekundarnom tržištu, gde je njihova cena svega deset do 20 odsto nominalne vrednosti.

On navodi da svako ko želi da pomogne Grčkoj može da uplati jedan evro, kojim GDF zatim kupuje, pa otpisuje, pet do deset evra grčkog duga.

Dug Grčke je posle svega 35 dana rada organizacije smanjen za 2,503 miliona evra. Grčki fudbalski klub Olimpijakos donirao je, u ime 55 svojih igrača i zaposlenika, obveznice vredne 24.800 evra po osobi. GDF će te obveznice zadržati, a zatim ih, prema propisima, otpisati, čime će direktno biti smanjen javni dug Atine.

Grčka želi da oporezuje račune Grka u Švajcarskoj

Grčka će ponovo pokušati da postigne sporazum sa Švajcarskom o oporezivanju Grka koji drže novac u tamošnjim bankama, nakon što su podaci centralne banke u Atini ukazali na veliki odliv depozita u inostranstvo.

- Pitali smo švajcarsku vladu da ponovo aktivira proces potpisivanja sporazuma između dveju zemalja o oporezivanju depozita i drugih instrumenata koje grčki državljani drže u švajcarskim bankama - navelo je grčko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je u februaru navelo da su Grci legalno prebacili 16 milijardi evra na inostrane račune u poslednje dve godine, od čega je manje od deset odsto otišlo u Švajcarsku.

Grčka, koja se od 2010. bori da ne bankrotira, pokušava da izađe na kraj sa višegodišnjim problemom izbegavanja poreza, ali bez značajnijeg uspeha.

Grčki dnevnik Ta Nea piše da je Banka Grčke imala informacije o 403 grčka državljana koji su u toku 2010. prebacili najmanje 100.000 evra na inostrane račune, iako su tvrdili da nemaju prihode.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana