Sada i Nemačkoj preti bankrot?

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Mudis je pre tri dana upozorila da bi mogla da snizi kreditni rejting Nemačke. Međutim, agencija Egan Džons ide dalje i tvrdi da ni bankrot Nemačke nije nemoguć.

- Kad tad se i spasitelj počne daviti - rekao je šef te agencije.

Egan Džons nije u samom vrhu agencija za procenu kreditnog rejtinga, po pravilu se čekaju procene agencija Mudis, S&P kao i agencije Fič.

- Još mi nije jasna ideja da Nemačka može da vuče i pomaže celu evro zonu, a da i sama ne pređe granice zaduženosti - kaže Egan Džons.

Junska procena ove agencije oko sniženja kreditnog rejtinga Nemačkoj prošla je u medijima bez mnogo buke. Taj korak je obrazložen rečima kako će Nemačka kao najveća ekonomska snaga evro zone, slabijim zemljama davati kredite koje neće moći da naplati "bez obzira hoće li Grčka i neke druge države ostati u evro zoni ili će je napustiti".

Tri vodeće agencije i dalje drže kreditni rejting Nemačke na perfektnih AAA, u evrozoni time se mogu pohvaliti samo još Holandija, Finska i Luksemburg. Prema oceni Egana, može zavarati činjenica da potražnja za nemačkim državnim obveznicama se ne smanjuje.

Nemačke obveznice danas vrede kao prilično sigurna investicija, ali "tržište potcenjuje rizik koji bi nastao združivanjem dugova evro zone". Agencija zato savetuje nemačku vladu da dalje ne popušta jer bi i sama mogla skliznuti na pogrešan kolosek.

Stručnjaci pažljivo prate crne prognoze agencije Egan Džons. Ova firma je naime snizila kreditni rejting banke Liman Braders mnogo pre nego što je stvarni bankrot bio na vidiku. Takođe, pre konkurencije je ova agencija shvatila i opasnost od bezvrednih hipoteka u SAD koje su pokrenule svetsku krizu.

Agencija je od 2007. godine zvanično priznata od Sjedinjenih Država, a zbog svog nezavisnog rada uživa i veliki ugled. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana