Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Nova vlast rešava 'aferu Agrobanka'

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Vlada najavljuje da bi afera u vezi sa jednom bankom mogla da bude rasvetljena već do kraja avgusta. U javnosti se spekuliše se da je reč o Agrobanci.

Zbog nenaplativih potraživanja, krajem prošle godine u Agrobanci je uveden stečaj. a iz budžeta su izdvojena značajna sredstva za osnivanje Nove Agrobanke. Osim poreskih obveznika, oštećeni su i mali akcionari, koji prete tužbom.

Iako potpredsednik Vlade Srbije zadužen sa bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala Aleksandar Vučić nije precizirao o kojoj banci se radi, međutim, sve glasnije se čuje da je reč o Agrobanci.

Akcionari Agrobanke doživeli su sudbinu štediša nekadašnjih piramidalnih banaka. Štedišama Dafiment i Jugoskandik banke država je, doduše, posle mnogo godina, dala obveznice, pa proizlazi da su se mali akcionari Agrobanke više kockali od njih.

- Nije uopšte sporno da je kompanija poslovala loše, nego to što je to loše poslovanje bilo skriveno iza finansijskih izveštaja koji su pokazivali kvalitetno poslovanje i samim tim mnogi investitori su se u skladu sa tim i ponašali - kaže Nenad Gujaničić, berzanski posrednik.

Mali i srednji poverioci Agrobanke u stečaju ne gube nadu, jer se najavljuje preispitivanje krivične odgovornosti poslovodstva.

- Veliko je pitanje prvo da li će biti gonjeni, za šta će biti gonjeni, pa tek onda možemo da damo preciznije odgovore da postavimo pitanje da li bi oni mogli da se obeštete iz privatne imovine takvih lica - kaže Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Međutim, pravila su takva, kaže Đorđević, da osobe koje su oglašene krivično-odgovornim za nanošenje štete, mogu da odgovaraju svojom ličnom imovinom.

Za razliku od malih akcionara, veliki deponenti, Hipo grupa i strani investicioni fondovi, ne mogu da računaju na isplatu štete. Oni su najavili međunarodnu tužbu.

- Ne smemo da rizikujemo 70 miliona evra koliko se priča da će strani investitori pokrenuti tužbe pred evropskim institucijama, već država mora da utvrditi gde je krivica nastala, da preduzme konkretne mere da zaštiti svoje građane, a i sektor bez koga nema razvitka, a to su strane investicije - kaže Vladimir Krulj, ekonomski konsultant.

Štetu zbog propasti Agrobanke već plaćaju poreski obveznici. Kako bi sprečila domino efekat u bankarskom sistemu, država je uložila 220 miliona evra u Novu Agrobanku. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana