Zvanični kurs Evra za dan 30.09.20. :: 117.5803 rsd

'Grčkoj nema spasa, bankrot Španije i Italije'

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Verovatnoća da će Grčka izaći iz zone evra u sledećih 12 do 18 meseci porasla je na 90 odsto, s ranije procenjenih 50-75 odsto, pri čemu će do njenog napuštanja regiona zajedničke valute neminovno doći u sledeća 2-3 kvartala.

Najveća američka banka Sitigrup u svojoj mračnoj prognozi navodi da Grčka nikako ne može biti spasena, dok će Španija i Italija neizbežno objaviti bankrot i poći stopama Grčke, a ceo svet će posle te ekonomske kataklizme prekriti cunami.

U sledećih dodinu i po dana Grčka će, prema prognozi, s verovatnoćom od 90 odsto izaći iz zone evra, Irska i Portugalija će zatražiti drugi paket inostrane pomoći, a Španija i Italija prvi.

Nemačka će pri tom biti lišena vrhunskog kreditnog rejtinga trostrukog A, odnosno, napustiće klub najpouzdanijih uzimaoca zajmova.

Kao posledica dugotrajne recesije, krajem ove ili početkom sledeće godine otpočeće razbijanje evrozone, prognozira Siti.

Evrogrupu će prvo napustiti Grčka, dok će druge oslabljene članice restrukturisati svoje dugove, odnosno, sprovešće kontrolisani bankrot kao što je učinila Grčka ovog proleća.

Atini će, kao poslednja šansa, biti dato približno dva meseca "za popravak", ali će se, bez obzira na to, zvanični izlazak Grčke iz evrozone dogoditi 1. januara 2013, prognozira Siti.

Ponovno uvedena drahma pojeftiniće približno 60 odsto prema evru, u Grčkoj će buknuti inflacija, ekonomija će prvo doživeti krah, a grčki dugovi će biti jednostrano otpisani. Zatim će otpočeti lagani oporavak, navedeno je u prognozi.

Potpuni raspad evrozone tokom sledećih nekoliko godina Siti, međutim, ne očekuje jer će po izlasku Grčke ECB preduzeti sve raspoložive mere za spas evra, koje, međutim, neće mnogo pomoći.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana