Dačićev ekspoze: Realnost ili puste želje?

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Ekspoze mandatara za sastav nove Vlade Ivice Dačića privrednici i ekonomisti ocenjuju pozitivno, ali naglašavaju da treba sačekati da se vidi da li je realan.

Počasni predsednik kompanije Tarket Sintelon Nikola Pavičić ocenio je da je ekspoze Ivica Dačića "apsolutno ono što nam u ovom momentu treba", jer su u prvi plan stavljene ekonomija i proizvodnja, ali da bi bio kompletan da je objašnjen značaj izvoza za budućnost Srbije.

Pavičić je istakao da mu je kao privredniku prijatno da čuje mišljenje Dačića da "sve ovo drugo što u Srbiji treba rešiti zavisi od toga šta ćemo uraditi sa ekonomijom".

Predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović izjavio je da "nema primedbi na ekspoze mandatara", ali samo treba videti da li je to što je rečeno realno i da li za najavljene reforme postoji kapacitet.

- Nemam razloga ni da budem podozriv da toga neće biti, jer uz dobru volju i odgovoran rad vlade u naredne četiri godine može se mnogo toga uraditi. Želim da verujem da ova vlada neće davati prazna obećanja, nego će raditi ono što je najavila, kako je to mandatar i rekao u svom završnom komentaru - rekao je on.

Predsednik kompanije Galeb Grup Radoslav Veselinović izjavio je da su ohrabrujuće najave o budućoj ekonomskoj politici nove vlade i izrazio očekivanje da će zahvaljujući najavljenim merama na jesen biti zaustavljen pad privrednih aktivnosti u Srbiji.

- Sačekaćemo prvih 100 dana pa ćemo videti u kom pravcu će se ići. Biće teško, ali se samo radom može uspeti - ocenio je Veselinović.

I ekonomski analitičari su oprezni u ocenama programa nove vlade. Ekonomista Miroslav Zdravković rekao je da u ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića ima dobrih mera, ali da će se stvarne namere vlade videti kada za nekoliko sedmica bude predložen rebalans budžeta za ovu godinu.

Ekonomista Instituta za evropske studije Goran Nikolić izjavio je da ohrabruje najava mandatara Ivice Dačića da će se formirati Nacionalni savet za ekonomski oporavak, kao i to da će prioritet nove vlade biti podizanje ekonomskih potencijala zemlje.

Pomoćnik glavnog urednika magazina NIN Milan Ćulibrk izjavio je da je dobra vest da će nova vlada nastaviti saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), da neće zamrzavati plate i penzije i da će sprovesti reformu javnih preduzeća.

On očekuje da će ključni problem nove vlade biti kako pronaći nekoliko milijardi evra, koliko nedostaje za otplatu spoljnog duga i za popunu budžetskog deficita u drugoj polovini 2012. godine.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana