Zvanični kurs Evra za dan 02.10.20. :: 117.5769 rsd

Korupcija na nabavkama odnese 750 mil. evra

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Kroz korupciju u javnim nabavkama u Srbiji, procene su, gubi se 750 miliona evra godišnje. Firme sve manje veruju sistemu, pa se sve ređe i odazivaju na raspisane oglase.

Poslednjih godina jedva se ispuni zakonski minimum od tri pristigle ponude. A razrađeni sistemi zaobilaženja slova zakona odavno su poznati.

Javni sektor javne nabavke izbegava i krajnje legalno -preko akcije prikupljanja sredstava. Kupovinu za koju je zadužena određena budžetska ustanova, pod obrazloženjem da nema sredstava, ustupi nevladinom sektoru.

Pošto se nabavka finansira donacijama, a sprovode je nebudžetske organizacije, ne postoji obaveza poštovanja Zakona o javnim nabavkama. U praksi, posao se poveri jednoj izabranoj firmi.

Iskustvo preduzeća koja su ranije pokušavala da dođu do posla finansiranog budžetskim novcem pokazuje da su najčešća dva modela zaobilaženja propisa.

Oproban sistem je da su sami uslovi tendera aspolutno prilagođeni određenim preduzećima.

Odredbe o broju zaposlenih ili obaveznom godišnjem prometu eventualnog izvođača čest su filter. Drugi metod je da se firma koja nudi jeftinije izvođenje eliminiše iz krajnje formalnih razloga - pa čak i loše ukoričene ponude.

- Ne tako davno na tenderu za izvođenje određenih građevinskih radova izabrana je skoro 700 miliona skuplja ponuda - kažu u Uniji poslodavaca.

- Jeftiniji ponuđač je odbijen, jer naručiocu posla nije odgovarao izbor materijala i oprema. Na neke velike tendere, na primer, ne stigne nijedna ponuda poznatih kompanija u inostranstvu. Oglas se kasno objavi na međunarodnim sajtovima, nekoliko dana pre isteka roka.

DOGOVOR
AKO se na tender i jave tri firme, to ne znači uvek da su konkurentne. Naprotiv, povezana preduzeća izađu sa dve ponude, kao dve kompanije. Nije retko i da treća, prijateljska kompanija, i ne namerava da dobije posao. Ponudu podnosi bez ikakve ambicije, već samo da se ispoštuje princip konkurentnosti i oglas ne poništi. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana