Komiko oil ostaje u Srbiji i pored tužbe

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Rukovodstvo Komiko oila odlučilo je da ta kompanija, uprkos tužbi koju je grad Smederevo podneo protiv nje, ostaje u Srbiji.

Kompanija će nastaviti planirana ulaganja u rafineriju u Smederevu koja treba da bude izgrađena do polovine 2015, izjavio je zvaničnik te kompanije Radomir Radivojević.

Javni pravobranilac u Smederevu podneo je Privrednom sudu u Požarevcu tužbu za raskid ugovora protiv kompanije Komiko oil, jer nije uplatila u predvidjenom roku 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte.

Podeljeno je mišljenje u kompaniji da li ćemo podneti kontratužbu protiv grada Smedereva ili samo odgovor na tužbu, koji treba da opovrgne svaku sumnju u to da li ima novca za investiciju ili nema i da pruži odgovor zašto medjunarodni revizor još uvek ne daje potrebne dozvole za povlacenje već odobrenog novca, rekao je za Radivojević, zamenik generalnog direktora Komiko oil.

Posle sastanka rukovodstva Komiko oila, inostranih poslovnih partnera i Komiko oversiza u čijem je sastavu kompanija koja planira da gradi smederevsku rafineriju, Radivojević je rekao da je zaključeno da je Srbija " i dalje odlično podneblje za dolazak stranih investicija i da Vlada Srbije maksimalno radi na privlačenju stranog kapitala", što nije uvek slučaj na lokalnom nivou.

Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji Komiko oil da u roku od osam dana uplate novac za zakup zemljišta. Taj rok je istekao 4. jula, a pošto kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta ni posle opomene javnog pravobranioca, usledila je tužba sudu.

Predstavnici Smedereva i američko-holandskog konzorcijuma Komiko oil potpisali su 25. aprila ugovor o izdavanju zemljišta u zakup na 99 godina toj kompaniji za izgradnju rafinerije.

Komiko oil je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

Pregovori o izdavanju zemljišta u zakup trajali su tri godine, uz burnu javnu raspravu da li u Smederevu treba graditi rafineriju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana