EUR 117,58 USD 98,96 CHF 108,88

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 07.08.20. :: 117.5825 rsd

Kina preti EU trgovinskim ratom

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug

Četiri vodeća kineska proizvođača solarnih ćelija i panela upozorila su danas da bi moguha antidampinška istraga Evropske unije mogla izazvati "trgovinski rat", zatraživši od Pekinga da stane u odbranu njihovih interesa.

- Nemački proizvođač solarnih panela SolarVorld je u više navrata zatražio da Evropska unija ispita navode prema kojima kineski proizvođači solarnih panela prodaju svoje proizvode po damping cenama - navedeno je u zajedničkom saopštenju kompanija "Jingli grin enerdži", "Santek pauer holdings", "Trina solara" i "Kanedian solar".

Ovakav potez je usledio nakon majske odluke Sjedinjenih Američkih Država da uvedu stroge antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih panela, što je Peking ocenio kao "protekcionističke mere".

Ove kompanije su pozvale kinesku vladu da blokiraju taj slučaj pomoću otvaranja dijaloga sa Evropskom unijom, u cilju sprečavanja trgovinskog rata.

- Kineska fotonaponska industrija pretrpeće ozbiljan udarac ukoliko EU krene stopama Sjedinjenih Država i pokrene antidampinšku istragu - navedeno je u saopštenju.

Više od 60 odsto kineskih solarnih isporuka, u vrednosti od 35,8 milijardi dolara, prošle godine je izvezeno u EU, dok je Kina uvezla evropsku solarnu opremu i sirove materijale vredne 7,5 milijardi dolara, dodaje se u saopštenju.

- U međuvremenu, istraga bi mogla izazvati trgovinski rast između Kine i Evrope - kaže se u saopštenju, dodajući da je Kina veliko tržište za evropske proizvode, budući da EU tamo izvozi automobile, avione, mašine i luksuznu robu.

- Pozivamo kinesku vladu da hitno održi dijalog na visokom nivou sa EU, pre nego što se pokrene istraga - dodaje se u saopštenju.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana