Indikativni kurs Evra na dan 01.10.20. :: 117.5783 rsd

'Evrozona mesečari prema katastrofi'

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Evrozona će biti suočena sa ekonomskom katastrofom, ukoliko finansijski jače države i centralna banka ne preuzmu deo dužničkog tereta, upozorili su ekonomisti.

- Verujemo da Evropa mesečari prema katastrofi nesagledivih razmera , osećaj da se domino kockice ruše jedna za drugom, mora biti promenjen - navodi se u izveštaju Instita za nova ekonomska razmišljanja kog podržava poznati milijarder Džordž Soroš.

Političari moraju da reše dva odvojena problema, nasleđene troškove „od početka manjkave konstrukcije" evrozone i da ispravi strukturu samog bloka, poručuju ekonomisti.

Njihova preporuka je, između ostalog, da se deo duga regiona proglasi zajedničkim, čemu se Nemačka opire, i da se stvori nadnacionalna finansijska institucija, koja bi imala vlast nad nacionalnim regulatornim telima.

Ekonomisti, takođe, pozivaju Evropsku centralnu banku da postane zajmodavac u krajnjoj nuždi državama koje ispunjavaju budžetske ciljeve, ili da tu ulogu dodeli stalnom kriznom fondu regije, Evropskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), i da mu odobri bankarsku licencu.

Ponovo zabrinjava i Grčka, jer sve je jasnije da neće uspeti da ostvari ciljeve dogovorene kada su joj odobrena dva paketa međunarodne pomoci, što bi je moglo navesti na put ka napuštanju evrozone.

Iako su čelnici prepoznali evropsku potrebu za kolektivnim odgovorom, INET poručuje da se dosada nisu uspeli dogovoriti oko plana koji bi delovao uverljivo ulagačima na tržištima. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana