Šoškić: Samo društveni konsenzus vodi iz krize

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Privredni i finansijski problemi Srbije su vrlo ozbiljni i iz njih može da se izađe samo odgovornim i dugotrajnim naporom svih državnih organa i uz društevni konsenzus, kaže guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Šokšić je naveo da je odmah potrebno sprovesti fiskalnu konsolidaciju uz zaustavljanje daljeg rasta javnog duga i aktiviranje aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Potrebno je obezbediti jedinstvenu i lako dostupnu efektivnu zaštitu socijalno najugroženijih građana tokom reformi - naveo je Šokšić i dodao da je nužno, bez odlaganja, započeti temeljnu racionalizaciju ukupnog javog sektora u Srbiji.

Guverner NBS je ocenio da je potrebno iskorenjivanje korupcije, posebno one koja predstavlja krađu novca države, odnosno građana kao poreskih obveznika.

- Sprovesti jasnu i odgovornu strategiju državnog vlasništva u bankama i drugim finasijskim institucijama, kako bi se smanjili rizici da državne finansijske institucije eventualno neodgovornim poslovanjem izazivaju finasijsku nestabilnost i nepotreban trošak za poreske obveznike, odnosno budžet zemlje - predložio je Šoškić.

Kako je naveo, neophodna je aktivna politika "dinarizacije" odnosno smanjivanje "evroizacije" na čemu treba da rade svi državni organi, uz konsenzus sa privredom, bankama i sindikatima, radi smanjivanja valutnog rizika koji sada podnose i građani, i privreda, i država.

Šoškić smatra da je potrebno stvaranje prostora u budžetu za javne investicije u infrastukturu, granacije za podsticanje izvozne industrije i poljoprivrede na tržišnim osnovama.

Neophodan je pravni sistem koji efikasno u kratkom roku i nedvosmisleno štiti ugovor i svojinu, ukazao je guverner NBS.

Kako je zaključio, "privredni i finansijski problemi Srbije su ozbiljni, a poslednje što treba je to da ne razumemo uzrok i posledice i ne vidimo ispravna rešenja".
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana