Da preživimo 2012. treba nam tri mlrd. evra

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, Politika

Za pokriće budžetskih obaveza do kraja godine neophodno je obezbediti, prema poslednjim procenama, više od tri milijarde evra.

Da će taj posao biti prilično težak, govori i podatak da je u utorak prodata svega petina ponuđenih, 60 miliona evra vrednih, državnih zapisa, uprkos činjenici da su nosili kamatu od 6,2 odsto i bili indeksirani u evrima.

Profesor ekonomije Ljubomir Madžar upozorava da, kako raste javni dug, tako nam i opadaju mogućnosti za novo zaduživanje i pogoršavaju se uslovi pod kojima možemo da se zadužimo.

- Taj put ne vodi nikuda, ali valjda se rukovode mišlju: ako će biti sudnji dan, bolje da bude prekosutra, nego odmah danas - zaključuje Madžar.

I ekonomista Ivan Nikolić upozorava da, od tri milijarde evra, koliko nam nedostaje, milijarda odlazi na isplate državnih zapisa koji dospevaju za naplatu do kraja godine.

- Od preostale dve milijarde evra, jedna odlazi na deficit u budžetu, a druga milijarda na plaćanje glavnice duga po osnovu ranije uzetih kredita - kaže on.

- Čak i kada bi se, po nekom fantastičnom scenariju, za mesec ili dva, deficit budžeta sveo na nulu, opet bi nam bilo potrebno zaduživanje. Teško je izaći iz živog blata u kome se sada nalazimo - navodi Nikolić.

Da nasledniku Mirka Cvetkovića neće biti lako, pa čak i da čarobnjak Hari Poter sedne u tu fotelju, ekonomska javnost ponavlja već duže vreme.

Analizirajući junske podatke o izvršenju budžeta, Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija uočio je da je smanjena naplata poreza na dohodak građana za 17,8 milijardi dinara. To prema njegovoj proceni čini čak trećinu ukupnog deficita u prvoj polovini ove godine. Ostale dve trećine, smatra naš sagovornik, posledica su povećane potrošnje pred izbore.

– Znači, čuvenih sedam odsto deficita u BDP-u, koji članovi URS-a i nove vlade pominju kao argument za loše vođenje finansija Demokratske stranke, posledica je pristanka DS na ucenu URS-a da se povećaju primanja gradova i opština od oktobra prošle godine, a u kojima najveću korist imaju Beograd i Novi Sad u kojima DS ima većinu poslanika – zaključio je Zdravković.

Po njemu, tri su stvari bile ključne za razaranje javnih finansija: manji prihodi od poreza na dohodak građana za 17,8 milijardi dinara, veći izdaci za subvencije za 16,7 milijardi dinara i za zarade u javnom sektoru za 13 milijardi dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana