Zaduživanje za plate loše, ali neizbežno

Objavljeno: 24.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Zaduživanje države za tekuću javnu potrošnju je loše, ali u trenutnoj situaciji je neizbežno, kažu ekonomisti i navode da bi posle uravnoteženja budžeta nova zaduživanja trebalo da idu u investicije, a ne za isplatu plata i penzija.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da Srbiji nije potrebno veće zaduženje za plate i penzije, već upravo ozbiljna priča o tome kako da se smanje izdvajanja za te namene.

- Ne može se ni reći da će nam pomoći 400 miliona evra pozajmljenih od Ruske Federacije jer su to neuporedivi iznosi - tvrdi Stevanović.

Stevanović kaže i da odgovornost za stanje u javnim finansijama dele sve stranke koje su činile prethodnu vladajuću većinu i dodaje da ne treba zaboraviti da su upravo iz stranke budućeg ministra finansija Mlađana Dinkića potekle neke "trošadžijske ideje" kao što je davanje "enormnih količina novca na privredne projekte za koje postoji pitanje da li će ikada vratiti te uložene pare".

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić naglasio je da nema dileme da će Srbija morati i dalje da se zadužuje.

Govoreći o izjavi budućeg ministra finansija Mlađana Dinkića da postoji opasnost da od avgusta neće biti novca za isplatu plata i penzija, on je ocenio da su takve izjave verovatno posledica potpunog pražnjenja depozita države kod Narodne banke Srbije i ugrožavanja likvidnosti budžeta. 

On je kazao i da je formalna odgovornost za stanje javnih finansija na ministru finansija i premijeru jer oni odobravaju trošenje i ništa nisu uradili da se postojeće stanje izmeni jer je vladalo uverenje da će stvari biti mnogo bolje nego što jesu.

Ekonomista Ljubomir Madžar, međutim, ocenio je da za stanje javnih finansija veliku odgovornost snosi i nekadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja, a budući ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, jer je, kako je naveo, takođe "bio protagonista povećavanja plata i penzija uoči izbora".

On je ocenio da nova vlast neće moći da izbegne novo zaduživanje i da će možda da se "poveća porez na dodatu vrednost sa 18 na 22 odsto, a s druge strane, da se odmah zamrznu plate i penzije i da se vidi, mogu li se još neke stavke skresati".

Ministarstvo finansija: Plate i penzije neće biti ugrožene

Javne finansije su stabilne i država će i u narednom periodu nastaviti da na vreme izvršava sve svoje obaveze, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Imajući u vidu trenutnu finansijsku situaciju, čak i ako bi tehnička vlada imala mandat do kraja godine, sve zakonske obaveze za plate, penzije ili socijalna davanja ispunjavale bi se kao i do sada, bez dana zakašnjenja.

Takođe, važno je napomenuti da nije potrebno bilo kakvo dodatno zaduživanje države do kraja godine preko iznosa koji je već predviđen Zakonom o budžetu za 2012. godinu, navedeno je u saopštenju.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana