Rejting pada, ima li nade za spas Nokije

Objavljeno: 24.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, agencije

Međunarodna bonitetna agncija Mudis je snizila dugoročni kreditni rejting finske kompanije Nokija za dva stepena na Ba3, upozorivši tog giganta u oblasti mobilne telefonije da ga u budućnosti verovatno čekaju još veći gubici.

- Tranzicija Nokije u polje pametnih telefona izazvaće veće operativne gubitke i potrošnju u dolazećim kvartalima u odnosu na prvobitna očekivanja - saopštio je Mudis, dodajući da prognoza rejtinga Nokije ostaje negativna.

Mudis je u junu spustio rejting finske kompanije na neinvesticioni, dva meseca nakon što su to učinile još dve velike bonitetne agencije, Standard&Purs i Fič, ali kreditni status Ba3 kompaniju stavlja četiri stepena ispod investicionog.

Nokija je prošle nedelje saopštila gore od očekivanih rezultate drugog kvartala, u kom je zabeležila neto gubitak od 1,41 milijarde evra, gotovo četiri puta više u odnosu na gubitak od 368 miliona evra iz istog perioda lani. Gubici su takođe dvostruko nadmašili očekivanja analitičara.

Ta kompanija, koja je nedavno, posle 14 godina, izgubila rejting najvećeg svetskog proizvođača mobilnih telefona, drastično je promenila strategiju pre godinu i po dana, odlučivši da ugasi seriju pametnih telefona zasnovanih na platformi “simbijan” i okrene se partnerstvu sa Majkrosoftom.

Mudis, međutim, navodi da je prognoza finske kompanije razočaravajuća.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana