Zvanični kurs Evra za dan 29.09.20. :: 117.5792 rsd

Litijumska groznica 'trese' Srbiju

Objavljeno: 24.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS, Tanjug

Proizvodnja litijuma bez koga je nezamisliva savremena informaciono-komunikaciona industrija predstavlja veliku šansu za ekonomski razvoj Srbije, a to bi poboljšalo i našu poziciju na rudarskoj mapi sveta.

Ta velika šansa ogleda se u činjenici da bi se zahvaljujuci eksploataciji do sada potvrđenih rezervi minerala litijuma - jadarita, u Srbiji do 2020. godine moglo proizvoditi oko 90 odsto evropske i 20 odsto svetske proizvodnje litijuma.

Sve to je moguće kada se otvori rudnik u Jadarskom basenu kod Loznice, što je planirano za 2015. godinu, kaže šef Odseka za razvoj i investicije u rudarstvu i geologiji pri resornom ministarstvu Jelena Milenković i podsetila da je do sada procenjeno da u Srbiji u Jadarskom basenu postoje geološke rezerve litijuma od oko 227 miliona tona.

- Imamo izuzetnu priliku da posle otvaranja rudnika litijuma u Srbiji, otvorimo i fabriku za proizvodnju litijumskih baterija za mobilne telefone i kompjutere, kao i za akumulatore za automobile na električni pogon - istakla je Milenković i dodala da bi država trebalo da se pozabavi pronalaskom investitora za taj projekat.

To je zlatna šansa Srbije, jer bismo tim proizvodima potrebnim za moderne tehnološke uređaje mogli da snabdevamo tržište Evrope i sveta, ukazala je Milenković. 

Litijum je za sada jedina mineralna sirovina u Srbiji čija će buduća proizvodnja, priprema i prerada imati određeni uticaj na svetsko tržište, navodi se u Strategiji upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja je usvojena početkom ove godine. 

Jadarski basen sa količinama i sadržajem litijuma i bora u rudi jedan je od najznačajnijih u svetu, navodi se u Strategiji u kojoj je procenjeno da će Srbija do 2020. godine ostvarivati godišnji prihod od proizvodnje litijuma u iznosu od oko 124 miliona dolara, odnosno najviše do 18 odsto ukupnih prihoda od proizvodnje svih metaličnih mineralnih sirovina u zemlji. 

 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana