Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Počinje 'sezona lova' na dužnike

Objavljeno: 24.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Građani koji nisu plaćali račune komunalnim preduzećima, uskoro bi mogli da dobiju “čestitku” privatnih izvršitelja kojom ih opominju da namire zaostale dugove. Ako to ne urade, posledice mogu biti administrativna zabrana na deo plate, a u krajnjem slučaju i zaplena imovine.

Privatnim izvršiteljima, koji su isključivo nadležni za dužnike komunalnih preduzeća, do sada je stiglo oko 4.000 predmeta, a polovina se odnosi na Beograd i Novi Sad. Te predmete su već počeli da obrađuju. Na pitanje kada će se pojaviti na vratima građana sa spiska dužnika, odgovaraju da to zavisi od konkretnog slučaja.

- To zavisi od samog dužnika i od toga kakav nam je zaključak o konkretnom slučaju. Posle dostavljenog zaključka o izvršenju, oni mogu odmah da plate dug i to je to. Ako dužnik ipak ne plati, jedan od načina je i stavljanje admistrativne zabrane na platu - kaže predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović i dodaje da će se na one koji nemaju posao primenjivati drugi načini naplate.

Kako kaže Draganić, njima će se u krajnjem slučaju zaplenjivati nepokretna i pokretna imovina. Ukoliko se krene u prinudnu naplatu, građani neće dobiti posebno upozorenje.

- Dužnici su već opomenuti. Komunalna preduzeća im šalju opomenu pre nego što nama pošalju predlog, a od nas im stiže zaključak i znaju koliko duguju. Nema potrebe da ih još opominjemo - objašnjava Dragović.

On poručuje građanima da uredno isplate dugove, jer će u suprotnom morati da plate i troškove izvršitelja. Najniža cena izvršiteljske usluge je 3.000 dinara. Toliko košta samo da dostave zaključak da je postupak počeo.

- Generalno, od septembra očekujemo veći broj zahteva za izvršenje, jer se mnogi time ne bave preko leta. Infostan će, na primer, tek na jesen počti da nam šalje predloge. Parking servis nam takođe nije ništa poslao i ne znamo kada to planiraju da učine - navodi Dragović. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana