Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd

Akcionari: NBS 'namestila' krah Agrobanke

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Bilans uspeha Agrobanke u prvom kvartalu 2012. godine pokazuje da je banka poslovala pozitivno i da je ostvarila dobit u iznosu od 215,492 miliona dinara, navodi se u saopštenju inostranih akcionara Agrobanke.

Kako se navodi, nakon uvođenja prinudne uprave, njeni članovi su nakon uvida i kontrole dotadašnjeg poslovanja, evidentirali da je banka ostvarila dobit u navedenom iznosu o čemu su izvestili Narodnu banku Srbije, a što predstavlja važan pokazatelj daljih namera NBS.

Nakon ustanovljene dobiti, banka je imala sve šanse za potpunu rehabilitaciju i nastavak poslovanja na zdravim osnovama, ali odluke nadležne institucije su bile u suprotnosti sa tim i već krajem maja NBS je oduzela dozvolu za rad Agrobanci.

Bilans uspeha Agrobanke, koji dokazuje ostvarenu dobit u vreme koje NBS proglašava finansijski katastrofalnim, još je jedan dokaz u nizu da je banci koja je imala potencijala za uspešno poslovanje, rast i razvoj, na potpuno veštački način oduzeta dozvola za rad i da je na kraju gurnuta u stečaj, navodi se u saopštenju akcionara.

Za petinu oštećenih akcionara iz EU, kojima je NBS na revolucionaran način eksproprirala imovinu u vrednosti većoj od 70 miliona evra, ovo je podatak koji nedvosmisleno pokazuje da su postupci u slučaju Agrobanke isključivo političke prirode, a nikako ekonomske.

Zbog čitavog niza nezakonitosti i nelogičnosti u poslovanju Agrobanke pre njenog stečaja, nepoštovanja pravnih normi, dobre poslovne prakse, nepoštovanja Sporazuma o zaštiti stranih ulaganja, kao i nizom drugih postupaka kojima su stvoreni uslovi za oduzimanja dozvole za rad banci i njen stečaj, dovele su strane investitore u poziciju da se bore za povrat uložene imovine.

Akcionari iz EU navode da su i dalje sigurni u to da svi dokazi koje poseduju i koje su do sada prezentovali, pokazuju da se radi o čitavom nizu isprovociranih i nameštenih postupaka od strane NBS kako bi se Agrobanci oduzela dozvola za rad, banka odvela u stečaj i sva zdrava sredstva banke prenela u Novu Agrobanku, čiji je država stoodstotni vlasnik.

Oni dodaju i da su 'sigurni da neće odustati od svoje imovine i da veruju da će pravo privatnog vlasništva biti ispoštovano od strane novoformirane Vlade Republike Srbije, čiji članovi ističu čvrsto opredeljenje za integraciju zemlje u Evropsku uniju, što zahteva dosledno poštovanje i sprovođenje evropskih zakona i u Srbiji'. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana