Zvanični kurs Evra za dan 30.09.20. :: 117.5803 rsd

Gligorov: Srbiji ne može bez MMF-a

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Saradnik bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, ekonomista Vladimir Gligorov smatra da je Srbiji potreban program sa MMF-om, pre svega, da bi se obezbedilo nesmetano finansiranje spoljnih obaveza, uz stabilizaciju na tržištu stranog novca.

Gligorov je rekao da izostanak finansijske podrške povećava rizike destabilizacije što bi moglo da dovede do jedne ili druge vrste moratorijuma na dugove, privatne i javne.

Dosadašnji način podsticanja zapošljavanja selektivnim subvencionisanjem, po oceni Gligorova, neodrživ je i rđav. Trebalo bi naći drugi način za rešavanje problema nezaposlenosti.

Prema oceni Gligorova, problem je i u nedostatku ukupne tražnje na čijem povećanju treba raditi.

- Trebalo bi izbegavati mere koje utiču negativno na privatnu potrošnju...treba povećati efikansost javnih ulaganja, očuvati ili povećati konkurentnost troškova kako bi se isplatila ulaganja usmerena na izvoz - objasnio je on, ukazavši i na potrebu poreske reforme koja bi podsticala ulaganja.

Govoreći o stranim investicijama on smatra da je Srbija u ovom trenutku neprivlačna zbog političkih razloga, kao i zbog toga što je privreda u recesiji i "privredne politike praktično nema".
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana