Sedam mlrd. evra dugova neće biti naplaćeno

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Zbog sve težeg stanja u privredi i većeg deficita u budžetu, procenjuje se da najmanje sedam milijardi evra međusobnih dugovanja države, privrede, socijalnih fondova i banaka nikada ne može biti naplaćeno. Da dugovi ne bi dalje rasli, država mora da smanji potrošnju, skrati rokove plaćanja i učini efikasnijom naplatu preko suda, ocenjuju stručnjaci.

Prvo se nedavno oglasila Poreska uprava da će otpisati oko tri milijarde evra duga za porez firmama za koje je izvesno da nisu u stanju da ih izmire.

Zatim je Savet guvernera Narodne banke Srbije naložio rukovodstvu NBS da pripremi detaljnu analizu nenaplativih i teško naplativih pozajmica u bankarskom sistemu Srbije. Imajući u vidu da je svaka četvrta pozajmica prema bankama rizična, može se reći da bar osmina nikada neće biti naplaćena.

Ako privreda Srbije ukupno duguje domaćim bankama i kroz direktno zaduživanje u inostranstvu oko 20 milijardi evra, to bi značilo da oko 2,5 milijardi evra bankama nikada neće biti vraćeno.

Dug neprivatizovanih preduzeća prema državi i javnim predzećima iznosi oko 1,5 milijardi evra, za koji je, prema procenama ekonomista, gotovo izvesno da nikada neće biti izmiren, jer ova preduzeća uglavnom i preživljavaju zahvaljujući subvencijama države, pa time samo dodatno opterećuju budžet.

- Sve će se to otpisati jednoga dana kada te firme odu u stečaj ili će država u nekima od njih konvertovati potraživanja u ulog. Međutim, rešavanje statusa ovih firmi zahteva oštre rezove, pa se ne mogu očekivati odluke preko noći - kaže ekonomista Boško Mijatović.

U junu je dug za struju iznosio oko 91 milijarde dinara, pri čemu je obaveza građana i privrede otprilike pola-pola. Milan Mirosavljević, direktor za odnose sa javnošću u Elektroprivredi Srbije, kaže da je nemoguće utvrditi koliko je ovih potraživanja nenaplativo jer to zavisi od sudskih epiloga.

Ekonomisti procenjuju da je rešenje u tome da država smanji javnu potrošnju, zaštiti ugovorne odnose u privredi kao celini i omogući kraće i efikasnije sudske procese.

Nenaplaćena potraživanja
- 360 milijardi dinara duga poreskih dužnika prema Poreskoj upravi
- 91 milijarda dinara duga za struju
- preko 20 milijardi dinara za grejanje
- 4 milijarde dinara duguje oko 30 gradova, mimo Beograda, za komunalne usluge
- 13 milijardi dinara duguje Fond zdravstva apotekama
- 11,34 milijarde dinara dug zdravstvenih ustanova za potrošene lekove proizvođačima, mimo ugovora koji imaju sa RFZO
- 1,5 milijardi evra neprivatizovana preduzeća duguju državi i javnim preduzećima



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana