Turcima malo jedan, grade Novi Istanbul

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Turska uskoro dobija novi grad, Novi Istanbul, a "supermoderni" grad za oko milion stanovnika treba da bude podignut na obali Crnog mora. Jedna od njegovih glavnih građevina biće najveći aerodrom na svetu, sa šest pista, za 100 miliona putnika godišnje. 

Ovaj megaprojekat deo je kandidature Istanbula za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine.

Novi, "zeleni" grad, podignut u skladu sa najvišim ekološkim principima, prostiraće se na 40.000 hektara.

Do aerodroma je predložena brza pruga, sa direktnom vezom do Taksima, centra "starog" Istanbula. Grad će biti podeljen na mahale, uz nastojanje da u njima budu zadovoljene potrebe svih društvenih grupa: mladih i starih, bogatih i onih manje imućnih.

Ovo nije prvi put da se u ovom veku govori o gradnji Novog Istanbula. Pre oko pet godina, stručnjaci iz Turske i sa američkog Univerziteta Perdju izneli su predlog da se izgradi drugi grad otporan na zemljotrese.

Taj građevinski poduhvat priprema Gradski centar za planiranje, pod dirigentskom palicom svetski poznatog arhitekte i urbaniste iz Amerike Sidnija Rasekua.

- Budućnost Istanbula je sjajna i to je moja poruka investitorima. Zaista verujem u to iz više razloga. Jedan je uspon turske ekonomije, koja je u dinamičnoj vezi sa privredama Kine, Azije, Centralne Azije, Rusije, kao i EU. Zatim, tu su istorijske, geografske i kulturne veze Istanbula sa Evropom i konačno. mesto na kom se grad nalazi, na pola puta između Pekinga i Londona, Moskve i Kaira. U poslu sa nekretninama uvek govorimo da kuću prodaje 'lokacija, lokacija i lokacija', a Istanbul, definitivno, ima lokaciju - kaže Sidni Rasek.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana