Zvanični kurs Evra za dan 29.10.20. :: 117.5795 rsd

RTB Bor ne da domaće zlato strancima

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor odbio je ponude nekoliko najmoćnijih svetskih rudarskih korporacija za zajedničko geološko istraživanje i kasnije strateško partnerstvo prilikom eksploatacije podzemnih ležišta bakra i zlata iz sastava borske kompanije.

- Najmoćnije rudarske korporacije na svetu, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB u vezi sa eksploatacijom naših podzemnih ležišta bakra i zlata, koja kriju potencijal za još najmanje jedan vek profitabilnog rudarenja na ovim prostorima, nude uslove koji njima odgovaraju, ne uvažavajući pritom naše zahteve - kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

Kako kaže Spaskovski, do sada su geološka istraživanja u RTB išla do dubine od 1.000 metara. A sve procene ukazuju na to da se ispod te „kote“ krije ležište od najmanje pola milijardi tona rude, sa prosečnim sadržajem od 2,3 odsto bakra.

To je gotovo 20 puta veći sadržaj od rudnika iz sastava borske kompanije koji se sada eksploatišu. I zato će, ističe on, menadžment kombinata bakra, u najskorije vreme, kupiti još jednu takvu bušeću garnituru.

- Za otvaranje podzemnog rudnika na dubini većoj od dva kilometra, bila bi neophodna investicija od 300 miliona dolara, ali bi čist profit bio višestruko veći. Takvi rudnici se već eksploatišu u Poljskoj i Arizoni, a mi imamo stručne kadrove, koji su sposobni da to sprovedu u delo i obezbede sigurnu budućnost rudarenja na ovim prostorima za narednih deset godina - podvlači generalni direktor RTB.

Spaskovski posebno ističe da je RTB zainteresovan za strateško partnerstvo sa kanadskom kompanijom Avala risorsis, koja je na planini Crni vrh, kod Bora, nakon višegodišnjih geoloških istraživanja, pronašla ležišta koja u sebi kriju oko 130 tona zlata. On kaže da očekuje i da država podrži tu inicijativu borske kompanije.

- Najpre, naši kadrovi su u potpunosti osposobljeni da otvore dva površinska kopa rudnika zlata na Crnom vrhu. Uz to, zbog blizine Bora, gde već postoje svi neophodni rudarski i metalurški potencijali, smatramo i da bi Kanađanima odgovaralo da im, kako ne bi duplirali kapacitete, upravo RTB bude strateški partner prilikom eksploatacije rudnika zlata na planini između Bora i Žagubice - zaključio je Spaskovski. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana