Samo Amerikanci pazare stanove u Beogradu

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

U glavnom gradu mesečno se, prema procenama, obavi svega oko 50 kupoprodaja nekretnina, izuzimajući naselje Stepa Stepanović, koje država gradi na Voždovcu. Ova brojka tako najbolje ilustruje situaciju na tržištu nekretnina, koje posle „zlatne“ 2008. godine nikako da se probudi.

Stanova za prodaju ima, ali sve oštriji kriterijumi kupaca ocenjuju ponudu kao veoma lošu. Zbog toga u narednom periodu pojeftinjenja kvadrata neće biti. Naravno, nema ni poskupljenja pošto je i postojeći cenovnik previsok za prosečan srpski džep. Dakle, treba očekivati da će cene nekretnina mirovati.

- U proteklih mesec dana popravila se malo situacija na tržištu jer je, prema nezvaničnim informacijama, Ambasada SAD pazarila stanove u vrednosti od tri miliona evra, što je sigurno minimum oko 20 stanova - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat.

On navodi da se u poslednje tri godine malo gradilo novih stanova, jer osim Stepe nijednog ozbiljnog gradilišta nije bilo u Beogradu.

Kupac bi, ističe Malinović, da sve bude idealno odnosno da za što nižu cenu dođe do željenih kvadrata, ali toga na tržištu nema, tako da nečega ipak mora da se odrekne. U odnosu na period pre četiri godine cene nekretnina su sada niže za 30 odsto. Mnogi prodavci još misle da svoje nekretnine mogu da prodaju po cenama iz 2008. godine.

- Prvo naše pitanje kada prodavac dođe u agenciju je da li želi da proda nekretninu ili da je prodaje. Dakle, da li hoće realnu tržišnu cenu ili lepu želju pa možda se nekad i pojavi kupac - ističe Malinović.

Trenutno se uglavnom prodaju stanovi iz nasleđa ili veće nekretnine da bi se kupile dve manje. I dalje su najtraženiji mali stanovi, garsonjere i jednosobni, čija je cena po kvadratu i najviša, jer ih je malo u ponudi.

U agencijama naravno tvrde da je sada idealno vreme za kupovinu kvadrata. Kako kažu, tržište nekretnina je dotaklo dno, gore ne može, novogradnje nema koliko bi trebalo tako da će sigurno za narednih par godina i cena kvadrata otići nagore ali nikada više neće dostići nerealni nivo iz 2008. godine.

- Za ozbiljne prodavce i kupce svaki je dogovor moguć, tako da ne treba gledati cene iz oglasa jer se one, da bi došlo do kupoprodaje, spuštaju i za deset do 20 odsto - kaže Kaća Lazarević, suvlasnica Alke.

- Banke spuštaju cenu stanova za koje su aktivirane hipoteke, ali se malo kupaca odlučuje za takve nekretnine. Isto tako pojavili su se i nešto jeftiniji stanovi u novogradnji, ali kod izvođača kojima je investitor umesto novcem platio izvedene radove kvadratima - dodaje ona.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana