'Sramota me što sam bio deo MMF-a'

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Nekadašnji visoki zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa više od 20 godina staža u toj instituciji, Piter Dojl, kritikovao je nedostatak vođstva u MMF-u i izjavio da prva žena na čelu Fonda nije sposobna da obavlja taj posao.

Dojl, bivši savetnik u Odeljenju MMF-a za Evropu, koji upravlja programima za, između ostalih zemalja, Grčku, Portugaliju i Irsku, je naveo da ga je sramota što je ikad imao ikakve veze sa Fondom.

On je istakao da je propust Fonda da na vreme i više puta izda upozorenje nervoznim političarima u regionu rezultovao patnjom građana u prezaduženim zemljama i opasnošću da bi situacija mogla dodatno da se pogorša.

Nedostatak odlučne akcije MMF-a je "na rub propasti dovela drugu valutu po zastupljenosti u svetskim valutnim rezervama", odnosno evro.

Dojlov napad na MMF je došao u vreme kad sve više jača zabrinutost da oštre mere štednje koje Fond zahteva od zemalja koje kredituje čine više zla nego dobra, a istovremeno ne uspevaju da obuzdaju krizu koja traje već treću godinu.

Baš u vreme kad je Dojl napisao pismo, 18. juna, viši zvaničnici MMF-a, uključujući prvu ženu na mestu izvršne direktorke te institucije Kristin Lagard, pokušavali su da na samitu Grupe 20 najrazvijenijih privreda sveta u Meksiku dogovore sa liderima 17-člane evrozone nove antikrizne mere.

Dojl je istakao da je favorizovanje Evrope, koje "ako ništa, postaje sve jače", jedan od razloga zašto MMF nije obavio svoj zadatak u nadzoru globalne privrede.

- Ta činjenica je posebno jasna kad je reč o izboru izvršnih direktora, koji je u proteklih deset godina bio više nego očito katastrofalan - rekao je bivši zvaničnik Fonda.

On je govoreći o Lagardovoj, koja se na čelnoj poziciji u MMF-u nalazi nešto više od godinu dana, rekao da "čak ni izbor trenutne čelnice nije bio bez mrlje, budući da ni njen pol, ni integritet ni elan ne mogu da nadomeste ključnu nezakonitost procesa izbora".
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana