Akcionari Soko Štarka protiv hrvatskog gazde

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni dnevnik

Mali akcionari srpske konditorske industrije Soko Štark, u vlasništvu hrvatske Atlantic grupe, koji su lani već protestovali zbog, kako tvrde, ugrožavanja njihovih prava od većinskog deoničara, pripremaju radikalne akcije.

Oni strahuju da će biti 'istisnuti' čim Atlantic grupa stekne više od 95 posto deonica

- Čekamo da se formira vlada. Zbog toga nam je dosad bilo besmisleno da preduzimamo bilo kakve konkretne akcije - rekao je predsednik Udruženja manjinskih deoničara Soko Štarka Siniša Zlatković.

On očekuje da će im u ostvarivanju njihovih prava pomoći i novi srpski predsednik Tomislav Nikolić.

- Od predstavnika Demokratske stranke tako nešto nismo ni mogli da očekujemo jer je bivši vlasnik Soko Štarka i Droge Kolinske Slobodan Vučićević s njima blizak te je i nastavio u tom smislu da radi u interesu novog vlasnika Emila Tedeskija - rekao je Zlatković.

Mali akcionari, njih oko 600, koji imaju 5,08 posto udela u Soko Štarku, se žale na to da ne uspevaju da dobiju uvid u poslovnu dokumentaciju kompanije i traže konkretnu potvrdu o tome gde se nalazi dosad zadržana dobit Soko Štarka.

Zlatković kaže da je samo lanjska dobit Soko Štarka bila između pet i šest miliona evra, a kumuliran profit iz prethodnih godina iznosi 27 miliona evra.

Jasno im je, priznaje to i Zlatković, da ne mogu da traže pravo na isplatu dividende ako većinski vlasnik odluči tako ali traže 'da nam pokažu gde je zarađeni novac'.

On dodaje i da im ni bivši suvlasnici Droge Kolinske, slovenski Istrabenz i bivši predsednik Uprave Slobodan Vučićević nisu isplaćivali dividendu.

Sa druge strane, iz Atlantic grupe navode da je 'neraspoređena dobit namenjena daljem razvoju naših kompanija i brendova. Konkretno, u slučaju Soko Štarka u 2011. godini i početkom 2012. u objekte i opremu investirano je više od tri miliona evra, a do kraja godine planira se ulaganje od još milion evra. U sledećih pet godina planirane su investicije u iznosu od osam miliona evra'. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana