Zvanični kurs Evra za dan 30.09.20. :: 117.5803 rsd

Jeftinije gorivo, naftaši nezadovoljni

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Iako je liberalizacija tržišta naftnih derivata u Srbiji zaživela pre godinu dana, tek nedavno se desilo da po prvi put vlasnici benzinskih pumpi snize maloprodajne cene goriva.

Naftna industrija Srbije je snizila maloprodajne cene naftnih derivata, što su sledili i drugi vlasnici benzinskih pumpi u našoj zemlji.

Tako je sada evropremijum jeftiniji za šest dinara a ostali benzini koštaju dinar manje nego što je to bio slučaj ranije. Na taj način Srbija više nije zemlja sa najskupljim benzinom u regionu.

Padom cena, međutim, u Srbiji su zadovoljni potrošači ali ne i privatne benzinske pumpe. Prema rečima Bore Tatića, zamenika predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije, NIS je smanjio maloprodajne cene pojedinih goriva ali je sa druge strane povećao neke veleprodajne.

- NIS je podigao za 1,5 evra veleprodajne cene bezolovnih goriva i dizela D-2 koje privatne pumpadžije nabavljaju iz domaće proizvodnje a s druge strane je snizio maloprodajne cene tih derivata na svojim pumpama. To nije korektno. Takođe ne vidimo razlog zbog čega je cena evropremijuma smanjena za šest dinara po litru. Postavlja se pitanje da li je možda NIS došao do informacija da su privatne pumpadžije kupile veće količine evropremijuma pa je na taj način želeo da obori cenu tog derivata, što je primer nelojalne konkurencije - kaže on.

- Bilo kako bilo, mi moramo da sledimo primer NIS-a kao najvećeg igrača na našem tržištu, bez obzira da li je to oportuno našim interesima u datom trenutku ili ne. Kada je reč o cenama sirove nafte na svetskom tržištu one beleže blagi rast, ali zasad se ništa epohalno ne dešava na tom planu tako da ne treba očekivati rast cena u maloprodaji - naglašava Tatić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana