Indikativni kurs Evra na dan 24.09.20. :: 117.5973 rsd

Nemci ponovo kupuju 'neprežaljenom' markom

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business Insider

Nemačka je imala puno koristi od evra tokom godina jer je zajednička evropska valuta - potcenjena u Nemačkoj - omogućila drugim evropskim zemljama da kupuju više robe iz te zemlje.

Ipak, mnogi Nemci i dalje čuvaju nekadašnju nemačku marku na posebnom mestu. Bukvalno, to 'posebno mesto' je - u slamaricama. Sada, valuta koju su Nemci koristili pre prelaska na evro se ponovo pojavljuje na sceni.

Nemci počinju da plaćaju svakodnevne stvari starim nemačkim markama, naročito jer je vrednost koju čuvaju u markama i dalje ogromna.

- Ostavite svoj poslednji fening u Gajbergu! - kaže slogan jednog planinskog sela koje tokom maja meseca ima godišnju kampanju za "privlačenje" starih nemačkih kovanica i novčanica.

- Mi ne radimo ovo samo da bi ljudima učinili uslugu - kažu u Gajbergu gde su kupci potrošili 15.000 maraka tokom maja. - U suprotnom, verovatno da 90 odsto onog novca ne bi ni videli.

Vol Strit žurnal (VSJ) piše da postoji specijalan razlog za nemačku nostalgiju za svojim starom valutom, koja je "postala simbol ekonomskog čuda nakon drugog svetskog rata i bila jedna od retkih stvari kroz koju su Nemci mogli da slobodno izraze svoj nacionalni ponos".

Taj osećaj povezanosti sa evrom jasno nedostaje u Nemačkoj, zaključuje VSJ.
 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana