NBS: Bankarski sektor je stabilan

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Bankarski sektor u Srbiji je, prema oceni Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS), stabilan mada rizici rastu, kao posledica pogoršanja stanja u privredi i javnim finansijama, kao i problema u bankarskim sistemima u zemljama u okruženju.

Savet je ukazao da je kapitalna adekvatnost bankarskog sektora i dalje visoka, ali da "tendencija rasta problematičnih kredita ukazuje na neophodnost pažljivog praćenja stanja u bankarskom sektoru".

Kako je navela NBS, Savet guvernera je na jučerašnjoj sednici upozorio upravne i izvršne odbore banaka na njihovu odgovornost pri odobravanju i naplati kredita.

- Podržana je inicijativa rukovodstva NBS da se pojača kontrola u svim bankama u kojima je prisutan visok nivo kreditnih rizika i kod kojih je struktura vlasništva takva da se mogu očekivati problemi u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika (akcionara) - saopštila je centralna banka.

Savet guvernera je ocenio da i svi ostali učesnici u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, a naročito revizorske kuće, moraju da odgovornije obavljaju svoje poslove.

Rukovodstvu NBS je naloženo da pripremi detaljnu analizu nenaplativih i teško naplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije.

Saveta guvernera je jednoglasno usvojio redovan Izveštaj o poslovanju NBS za period april - jun 2012. godine.

Članovi Saveta guvernera su stručnjaci za finansije i ekonomiju. Predsednik Saveta je Boško Živković, a članovi su Milojko Arsić, Nikola Martinović, Kosta Josifidis i Zorica Mladenović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana