Država otpisuje tri mlrd. evra duga za porez

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Poreska uprava će otpisati potraživanja u iznosu od oko 330 milijardi dinara prema firmama za koje je gotovo izvesno da nisu u stanju da ih izmire, saznaje Blic.

To bi značilo da će biti naplaćeno svega 30 milijardi dinara, ili manje od 10 odsto ukupnog poreskog duga.

- Na sledećem spisku dužnika koji bude objavila Poreska uprava, svi ovi dugovi će biti otpisani jer ih nije moguće naplatiti. Trebalo bi napraviti realne spiskove dužnika - kaže za „Blic” Dejan Vidojević, zamenik direktora ove institucije.

Ekonomisti, međutim, tvrde da dugove ne bi trebalo odmah otpisivati, jer sve dok firme raspolažu nekom imovinom postoji šansa da se deo dugovanja naplati.

- Svuda u svetu se oduzima imovina ako se porezi ne plaćaju, samo kod nas to nikome ne pada na pamet - kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

On dodaje da se među 500 dužnika Poreske uprave nalaze i preduzeća iz kojih su gazde izvlačile profit nauštrb poreza i doprinosa koje nisu uplaćivali radnicima.

On veruje da ni novi način naplate poreza i doprinosa u kome banke pomažu Upravi pri kontroli uplata neće dati rezultate dok se ne sprovede reforma poreskog sistema.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana