Srpska banka: Ništa sporno sa guvernerom

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Srpska banka ne negira da je njeno rukovodstvo iniciralo sastanke guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškća sa klijentima te banke. Istaknuto je da je tema tih sastanaka bio isključivo agrobiznis.

Povodom optužbi SNS-a rukovodstvo Srpske banke u saopštenju ističe da je više puta iniciralo sastanke guvernera NBS sa kompanijama koje su klijenti Srpske banke "u cilju direktnog informisanja monetarne vlasti o problemima u realnom sektoru i efektima mera NBS".

Kako se dodaje, na molbu rukovodstva Srpske banke guverner je zakazao sastanak sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i predstavnicima kompanija čija je osnovna delatnost agrobiznis.

- Cilj je bio pojašnjenje najnovijih mera NBS na području uvođenja novog kolaterala (stočno stado) koje poljoprivrednici i domaće kompanije mogu da ponude poslovnim bankama za dobijanje novih kredita - precizira se u saopštenju.

Takođe, veoma važna tema na tom sastanku je bila i analiza cena hrane kao ključne komponente koja definiše stopu inflacije, kao i moguće mere finansijskog sektora i monetarne vlasti na području snižavanja troškova finansiranja, objašnjava se dalje.

- Direktor Srpske banke Ivan Maričić je u više navrata posredstvom medija ukazivao da je neophodno razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica nominovanih u devizama od strane domaćih banaka koje bi za dinare otkupljivala NBS, da bi se na taj način obezbedio pun efekat dinarizacije - navodi Srpska banka i ističe da bi se tako došlo i do jeftinih dinarskih kredita za podsticaj izvoza i podizanja nivoa deviznih rezervi zemlje.

Srpska banka podseća da je ona u državnom vlasništvu 98 odsto i ističe da stoga smatra potpuno opravdanim pitanja koja se postavljaju u javnosti o njenom radu.

Iz te banke preciziraju takođe da je 90 odsto njenog kreditnog potencijala plasirano srpskim kompanijama, što nije slučaj ni sa jednom domaćom poslovnom bankom", kao i da je "kreditni portfolio Srpske banke sačinjen od najboljih srpskih kompanija, kao i kompanija koje se nalaze u restruktuiranju".

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović rekao je ranije da je održan sastanak Petrovića sa guvernerom Dejanom Šoškićem, viceguvernerima Mirom Erić i Bojanom Markovićem, ne precizirajući kada, i postavio pitanje kako je na taj sastanak doveden vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević, Ivan Maričić iz Srpske banke i Goran Perčević iz Interkomerca.

Stefanović je zapitao i na koji način je traženo da Srpska banka emituje obveznice vezane za evro, da ih otkupi NBS a da se onda taj novac uloži u Farmakom i Intrekomerc. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana